Hlavní obsah

Zlatého medvěda na Berlinale má italský film Fuocoammare

– Berlín • Aktualizováno

Hlavní cenu na letošním berlínském mezinárodním filmovém festivalu Berlinale - Zlatého medvěda - získal italský snímek Fuocoammare (Požár na moři), který se zabývá uprchlickou tematikou. Nejúspěšnějším filmem večera se stal tuniský snímek Inhebbek Hedi, který má Stříbrného medvěda pro nejlepšího herce a cenu za nejlepší filmový debut. V soutěži o nejlepší prvotinu tak Tunisané porazili český snímek Já, Olga Hepnarová.

Foto: Bernd Von Jutrczenka, ČTK/AP

Gianfranco Rosi získal Zlatého medvěda za snímek Fuocoammare

Článek

"Letošní rok byl plný rozmanitých filmů. Ale ohromila nás mimořádná velikost jednoho filmu, který spojuje politické stanovisko s uměním. To je srdce Berlinale, o to tady jde," řekla při předávání Zlatého medvěda předsedkyně festivalové poroty Meryl Streepová. "Tento film chce stát před našima očima, a také bude, aby ukázal naše činy a naše nasazení. Je to důležitý film," uvedla o snímku, který se věnuje italskému ostrovu Lampedusa, kam připlouvají uprchlíci přes Středozemní moře.

Velkou cenu poroty, která je považována za druhé místo mezi oceněnými filmy, si z Berlína odváží francouzsko-bosenský snímek Mort a Sarajevo (Smrt v Sarajevu). Francouzská kinematografie zabodovala také se Stříbrným medvědem za nejlepší režii, kterého dostal film L'avenir (Co přijde) režisérky Miy Hansenové-Loveové.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Stříbrného medvěda pro nejlepší herečku získala Trine Dyrholmová.

Stříbrného medvěda pro nejlepší herečku získala Trine Dyrholmová za svůj výkon v dánském dramatu Kollektivet (Komuna). Nejlepším hercem zvolila porota Madžída Mastúra za jeho roli ve filmu Inhebbek Hedi. Stříbrného medvěda za nejlepší scénář získal polský snímek Zjednoczone stany milości (Sjednocené státy lásky) a ocenění za kameru čínský film Čchang Ťiang Tchu (Boční proud).

Stříbrného medvěda si z Berlína odváží také nejdelší film, který se kdy v hlavní soutěži promítal. Osmihodinové dílo Hele Sa Hiwagang Hapis (Ukolébavka pro smutné tajemství) získalo cenu pro snímek, který otevírá nové filmové perspektivy.

Reklama

Výběr článků

Načítám