Hlavní obsah

Život buržoazie z pera Virginie Woolfové

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Roky, poslední román britské spisovatelky Virginie Woolfové vydaný za jejího života, pomyslně mapuje její éru od sklonku devatenáctého do poloviny třicátých let minulého století. O jeho vůbec první český překlad se postaralo nakladatelství Odeon.

Foto: ČTK

Virginia Woolfová

Článek

Obšírná próza z roku 1937, jejíž vydání předcházelo posmrtně vydané novele Mezi akty, se do jisté míry vymyká autorčině moderní, feministicky laděné tvorbě.

V duchu klasických románů viktoriánského období se děj rozpíná po několik generací Pargiterů, anglického rodu z vyšší společenské třídy. Namísto zásadních životních událostí typických pro rodinnou ságu se však Woolfová soustředila na drobné výseky z osudu plukovníka, jeho umírající ženy a sedmi povahově rozdílných potomků. Detaily z pěti dekád jejich historie orámovala měnícím se počasím v závislosti na ročních obdobích, které popsala z pohledu Londýňanů i venkova.

„Chtěla jsem vytvořit obraz společnosti jako celku, vykreslit jednotlivé postavy z různých úhlů pohledu, ukázat jejich místo ve společnosti, nejen v soukromém životě, popsat sílu zvyků a tradic, držet se při zemi pomocí dat a faktů, zachytit celek v proměnlivé atmosféře doby, nakonec propojit všechny v mnohostranném společenství a přenést důraz z přítomnosti do budoucnosti,“ vysvětlila literátka svůj záměr v dopise adresovaném básníkovi a esejistovi Stephenu Spenderovi z dubna 1937.

Reklama

Výběr článků

Načítám