Hlavní obsah

Žili jako ve středověku. Neuvěřitelný příběh rolníků z 80. let natočila Alice Rohrwacher

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmoví fanoušci se v březnu mohou těšit na skutečně originální podívanou. Do kin totiž vstoupí jeden z nejvýše hodnocených evropských filmů loňského roku, italský snímek Šťastný Lazzaro. Třetí celovečerní film výsostně autorské italské režisérky Alice Rohrwacher do českých kin uvede KVIFF Distribution, společný distribuční label MFF Karlovy Vary, České televize a Aerofilms.

Trailer k filmu Štastný LazzaroVideo: KVIFF

 
Článek

Hlavní postavou filmu je mladík Lazzaro, žijící v odlehlé části Itálie v izolované komunitě rolníků. Je tak bezelstný a upřímný, až si o něm někteří myslí, že je hloupý. Dělníci pracují na tabákových plantážích a žijí v jakési novodobé formě nevolnictví. Bez povědomí o vývoji okolního světa jsou však svým způsobem šťastní. Když skupinu zotročených venkovanů shodou náhod objeví policie, rolníci zjišťují, v jaké lži léta žili, a s vidinou splněných snů se vydávají do města.

Foto: Aerofilms

Luca Chikovani (uprostřed) ve filmu Šťastný Lazzaro

Ačkoli děj filmu zní poněkud nepravděpodobně, režisérka se při jeho tvorbě inspirovala událostí, která se v Itálii v 80. letech skutečně stala. Jistá markýza ve střední Itálii využila odlehlosti několika svých pozemků, aby před svými rolníky zatajila konec povinných odvodů sklizně. Ti tedy bez nároku na adekvátní mzdu dál tvrdě dřeli pro svou paní.

„Byl to epochální přerod, který nahradil staletou porobu vlastní volbou a smluvními závazky. Vždycky jsem se cítila hluboce zasažena příběhem rolníků, kteří se na schůzku s tímto historickým přerodem dostavili pozdě. Nebyli u transformace, a museli se tak spokojit jen se zbytky této významné změny,“ komentuje Alice Rohrwacher.

Šťastný Lazzaro, oceněný na festivalu v Cannes a uvedený na MFF Karlovy Vary, bude na programu českých kin od 14. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám