Hlavní obsah

Zemřela výtvarnice Jitka Svobodová

Aktualizováno

V pondělí, v ranních hodinách, zemřela po těžké nemoci profesorka Jitka Svobodová (81), malířka, autorka kreseb a prostorových objektů. Patřila mezi nejvýznamnější výtvarnice českého moderního a současného umění. V současnosti probíhá v prostorách Městské knihovny Galerie hlavního města Prahy její retrospektivní výstava.

Foto: Archív GHMP

Výtvarnice Jitka Svobodová.

Článek

„Rozloučení s Jitkou Svobodovou proběhne v úzkém rodinném kruhu,“ uvedla Helena Musilová, kurátorka výstavy Jitky Svobodové.

A dodala: „Kresby Jitky Svobodové jsou události, jsou to samostatné děje odehrávající se v prostoru a čase. Vyžadují velkou pozornost diváka. Zdánlivě vycházejí z existujícího světa, který často nenápadným způsobem rozrušují a zpochybňují tak naše schopnosti vidění.“

Stále pracovala

Přes omezení, která jí v posledních letech způsobovala nemoc, se až do posledních dní věnovala své výtvarné práci. Zanechala po sobě úctyhodné dílo – zejména kresby.

V plošných i prostorových realizacích zobrazovala jak předměty každodenního života, konstrukce a různé typy vazeb, tak kouř nebo mořské vlny. Pracovala v sériích nebo tematických řadách, v nichž rozebírala vztahy detailu a celku, prostorovostí a plošností, zjevováním se a mizením.

O svém bohatém životě v minulosti vyprávěla i pro databázi Paměť národa.

Jitka Svobodová (9. září 1941, Praha – 15. května 2023, Praha)

  • Vystudovala Akademii výtvarných umění v Praze (1961–1967 ateliér monumentální malby, 1973–1976 ateliér restaurování).
  • Pracovala jako restaurátorka a výtvarnice ve svobodném povolání, po sametové revoluci byla v roce 1991 jmenována profesorkou na AVU a do roku 2012 zde vedla ateliér – školu kresby.
  • Připravila řadu samostatných výstav v Česku i v zahraničí a zúčastnila se mnoha výstav kolektivních, její práce jsou zastoupeny ve významných veřejných i soukromých sbírkách.
  • V současné době probíhá v prostorách Městské knihovny Galerie hlavního města Prahy retrospektivní výstava Jitky Svobodové. Před jejím zahájením jí bylo ministrem kultury Martinem Baxou uděleno ocenění Artis Bohemiae Amicis za dlouhodobou a významnou uměleckou činnost, která přispívá k šíření dobrého jména české kultury doma i v zahraničí.

Reklama

Související témata:
Jitka Svobodová

Výběr článků

Načítám