Hlavní obsah

Zemřela Meda Mládková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zemřela historička umění, sběratelka a mecenáška Meda Mládková. Ve věku 102 let podlehla zdravotním obtížím souvisejícím s pokročilým věkem. V tiskové zprávě to v úterý oznámila Nadace Jana a Medy Mládkových a Museum Kampa, které Mládková založila.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ve věku 102 let zemřela Meda Mládková.

Článek

„Tahle zpráva opravdu bolí… Dnes nás opustila jedna z nevýznamnějších žen našich novodobých dějin, mimořádná osobnost a také moje blízká přítelkyně – paní Meda Mládková,“ napsal na Facebooku předseda správní rady Museum Kampa Jiří Pospíšil.

V posledních letech Mládková utrpěla zlomeninu kyčle. Od té doby se obtížně pohybovala a přebývala ve svém bytě na Kampě, kde podle Pospíšila také zemřela. „Její odchod je po nás všechny velká ztráta,“ doplnil Pospíšil.

Meda Mládková se narodila 8. září 1919 v Zákupech v severních Čechách. Od roku 1948 žila v emigraci. Po celou dobu života v zahraničí, nejdříve ve Švýcarsku, později ve Francii a nakonec ve Spojených státech, pomáhala krajanům.

V letech 1955 až 1960 studovala dějiny umění v Paříži. Ve francouzské metropoli se seznámila s malířem českého původu Františkem Kupkou, jehož díla začala intenzivně sbírat.

Století Medy Mládkové

Styl

V 60. letech začala navštěvovat Československo. Objevila moderní umění za železnou oponou a rozhodla se místním umělcům pomoci. Řadu obrazů těchto malířů i sama koupila. Po smrti manžela v srpnu 1989 Mládková na jeho přání celou kolekci věnovala Praze.

Po revoluci pro ni vybrala zchátralou budovu Sovových mlýnů, kterou s pomocí založené nadace opravila. Objekt budoucího muzea získala Praha od státu v roce 1997 a Mládková si ho pronajala od města na 99 let.

Sbírka obsahuje přes 220 obrazů a kreseb Františka Kupky, 16 soch Otto Gutfreunda a přes 1000 děl českých a slovenských výtvarníků z let 1965 až 1985. Svou sbírku před smrtí v roce 2002 věnoval nadaci Mládkových významný český básník, výtvarník a sběratel umění Jiří Kolář.

„Celý život věřila myšlence: ‚Přežije-li kultura, přežije národ‘ a tato její myšlenka po ní zůstane. Děkujeme za vše,“ vzpomněl Pospíšil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám