Hlavní obsah

Zemřela italská královna nakladatelů a fotografka Feltrinelliová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 87 let zemřela v noci na čtvrtek v Miláně italská nakladatelka a fotografka německého původu Inge Feltrinelliová. Před jejím objektivem stanuli mimo jiné Ernest Hemingway, Winston Churchill či Pablo Picasso. Nakladatelství Feltrinelli, které její muž Giangiacomo založil v roce 1954, patří v Itálii k těm nejvýznamnějším.

Foto: Profimedia.cz

Inge Feltrinelliová

Článek

Italové Feltrinelliovou přezdívali "královna nakladatelů" a považovali ji za ikonu 20. století. Její otisk v italské kultuře ve čtvrtek připomněl italský prezident Sergio Mattarella. „Knihy jsou všechno, knihy jsou život. Život Inge Feltrinelliové naplňovaly knihy, knihkupectví, nakladatelé a čtenáři,“ uvedla v prohlášení skupina Feltrinelli.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Knihkupectví a vydavatelství La Feltrinelli v centru Říma

Kariéru zahájila jako reportážní fotografka v Hamburku. V roce 1952 se vydala do Spojených států, kde na snímcích zachytila velké osobnosti své doby: herečku Gretu Garbo, spisovatele, scenáristu a režiséra Eliu Kazana, spisovatele Johna Fitzgeralda Kennedyho nebo britského politika Winstona Churchilla. Před objektivem jí dále pózoval například básník Allen Ginsberg, romanopisec Günter Grass anebo výtvarník Marc Chagall.

Nakladatelství, které založil její manžel Giangiacomo Feltrinelli, zachránila před krachem. Feltrinelli zemřel násilnou smrtí za záhadných okolností v roce 1972, v období takzvaných olověných let, kdy Itálií otřásaly násilnosti levicových i pravicových radikálů. Později vedení nakladatelského domu předala svému synovi Carlovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám