Hlavní obsah

Sergio Mattarella

Foto: Remo Casilli, Reuters
Článek

Sergio Mattarella je významný italský politik, bývalý poslanec, ministr, ústavní soudce a současný prezident Itálie.

Narodil se 23. července 1941 v Palermu do prominentní italské rodiny. Jeho otec, Bernardo Mattarella, byl jedním ze zakladatelů italské Křesťanskodemokratické strany a ministrem obrany. Jeho bratr, Piersantiho Mattarella, stál v čele autonomní sicilské vlády od roku 1978 do roku 1980, kdy byl zabit mafií. Vzdělání se Sergiovi dostalo na Sapienzi University of Rome, na níž absolvoval práva v roce 1964. V roce 1967 se stal advokátem a začal vyučovat na University of Palermo.

Politická kariéra

Pro vstup do politiky se rozhodl po smrti svého bratra. V roce 1983 byl zvolen do Poslanecké sněmovny za Křesťanskodemokratickou stranu. V následujícím roce byl tehdejším vedením pověřen zbavit sicilskou frakci strany vlivu mafie. V roce 1985 pomáhal právníku Leolucu Orlandovi, který předtím spolupracoval s jeho bratrem, stát se novým starostou Palerma.

Ve vládách Giovanniho Goria a Ciriaca De Mita působil jako ministr pro parlamentní záležitosti a od roku 1989 jako ministr školství ve vládě Giulia Andreottiho. Spolu s dalšími ministry však rezignoval na svou funkci v následujícím roce, jelikož parlament přijal tzv. Mammi Act, který liberalizoval mediální prostředí.

V témže roce se stal vicetajemníkem Křesťanskodemokratické strany a v roce 1993 šéfredaktorem stranického listu Popolo. V roce 1994, kdy byla křesťanská demokracie rozpuštěna v souvislosti s korupčními skandály, pomáhal společně s dalšími členy strany zakládat Italskou lidovou stranu (PPI).

Mattarella patřil mezi první zastánce ekonoma Romana Prodiho v čele středolevicové koalice Olivovník, která zvítězila ve volbách v roce 1996, díky čemuž se Mattarella stal předsedou parlamentního klubu PPI. O dva roky později, tedy poté co padla první Prodiho vláda, byl jmenován místopředsedou vlády a ministrem obrany ve vládách Massima D'Alemy a Guliana Amata. Ve funkci ministra obrany podporoval intervenci NATO v Jugoslávii a připravil reformu armády, která zrušila brannou povinnost.

V roce 2000 PPI vstoupila do koalice středových stran Kopretina, díky čemuž byl Mattarella v letech 2001 a 2006 znovu zvolen poslancem. V následujícím roce pomáhal založit Demokratickou stranu (PD), která se stala dominantní silou na levici. V roce 2011 byl parlamentem zvolen soudcem ústavního soudu.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Nový italský prezident Sergio Mattarella

 Prezident Itálie

V roce 2015 byl zvolen ve čtvrtém hlasování prezidentem Itálie s celkovým ziskem 665 hlasů, čímž ve funkci vystřídal Giorgie Napolitana, který byl nejdéle sloužícím italským prezidentem.

Články k tématu