Hlavní obsah

Zemřel zpěvák John Holt, autor slavného hitu The Tide is High

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Londýně zemřel v neděli jamajský zpěvák John Holt, příslušník první reggae generace, která koncem 60. let ukázala světu tento karibský styl.

Foto: Profimedia.cz

John Holt

Článek

John Holt byl v mládí zpěvákem skupiny The Paragons a v roce 1967 napsal a natočil písničku se známým refrénem The Tide is High, kterou převzalo několik skupin – nejslavnější byla verze Blondie. Holt pak nastartoval v sedmdesátých letech sólovou dráhu a vystupoval téměř do smrti.

„Ztratili jsme legendu, důležitou část našich dějin reggae. Bude nám chybět,“ napsal na internetu jamajský zpěvák Shaggy. Jeho kolega Sean Paul napsal: „RIP Sir John Holt. Své kultuře jste sloužil dobře. Vzdávám vám poctu.“

John Holt se narodil v Kingstonu roku 1947. Napsal hity jako Tonight, I See Your Face, Stick By Me nebo Ali Baba a na Jamajce získal značnou popularitu, i když v Evropě a USA zůstával dlouho neznámý. Paradoxně mu pomohla coververze jeho The Tide Is High od Blondie, která je známější než originál. Pak ji začali zpívat i Atomic Kitten, Maxi Priest nebo Kardinal Offishall.

V roce 1972 vydal singl Stick By Me, který se stal nejprodávanější jamajskou deskou roku a ve Velké Británii pronikl do mainstreamu, když roku 1974 zpíval coververzi Krise Kristoffersona Help Me Make It Through the Night. Celkově vydal čtyři desítky alb, většinou u labelu Trojan Records.

Reklama

Výběr článků

Načítám