Hlavní obsah

Zemřel zpěvák Dušan Grúň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 81 let zemřel v pondělí slovenský zpěvák Dušan Grúň. V jedné z bratislavských nemocnic byl hospitalizovaný se silným zápalem plic a zemřel na selhání orgánů.

Foto: FB Dušan Grúň, Novinky

Zemřel Dušan Grúň

Článek

Úmrtí zpěváka webu pluska.sk potvrdila jeho manželka Majka Grúňová a Anna Olvecká z Media Art Promo Agency. Zpěvák byl 11. dubna 2024 uveden do umělého spánku.

Do povědomí posluchačů v bývalém Československu se dostal především interpretací písní Starý rodný dom, Žiť za to stálo, Plavovláska a Nalej mi vína, Malvína. S kapelou často vystupoval také v Německu a sám hrál na několik hudebních nástrojů. „Když byl některý z muzikantů nemocný, dokázal jsem ho zastoupit,“ řekl v rozhovoru u příležitosti své osmdesátky v květnu 2022.

Grúň se narodil v Žilině, ale jeho rodiče se přestěhovali do Košic, kde v roce 1959 maturoval. Po maturitě studoval na hutnické fakultě Vysoké školy báňské v Ostravě, kde hrál v dixielandu na trubku. Později začal zpívat s orchestrem Iva Pavlíka.

V Praze nahrával také s orchestry Josefa Vobruby a Karla Kraugartnera. Vystupoval společně také s Karlem Gottem, Waldemarem Matuškou a Helenou Vondráčkovou.

Po návratu na Slovensko se stal na třicet let členem Orchestru Juraje Velčovského. Jeho partnery byli často Karol Duchoň, Jana Kociánová a Oľga Szabová.

Zemřel Josef Laufer

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám