Hlavní obsah

Zemřel Josef Laufer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 84 let zemřel zpěvák a herec Josef Laufer. Po operaci v březnu 2020 mu selhalo srdce a byl uveden do umělého spánku. Dle vyjádření jeho dcery Ester zemřel na zástavu srdce.

Zemřel Josef LauferVideo: Novinky

 
Článek

„Ano, informaci o skonu Josefa Laufera vám mohu potvrdit,“ uvedl za Divadlo Broadway, kde Josef Laufer pravidelně hrával, jeho mluvčí Stanislav Běle.

O úmrtí herce a zpěváka, kterého si diváci mohou pamatovat ze seriálu Cirkus Humberto či z filmového hitu Kameňák, informoval deník Blesk.

Celou svou kariéru se Laufer těšil dobrému zdraví, zvrat přišel v roce 2020. Po plánované operaci chlopně však nastaly komplikace a herec musel být uveden do umělého spánku, ze kterého se už neprobudil.

Muž mnoha talentů

Josef Laufer, vlastním jménem Don José Francisco Pérez Rodriguez de Montagnes de Laufer, se narodil 11 srpna 1939 ve francouzském městě Sables d‘Olonne. Jeho otec byl lékař a pocházel ze Slezska, maminka byla Španělka, oba se potkali ve Španělsku během tamní občanské války. Dětství prožil v Anglii, do Československa se s rodinou přistěhoval v roce 1947.

Josef Laufer se vyučil ve vrchlabské Tesle, už během vojenské základní služby se začal věnovat ochotnicky divadlu a režii. Po vojně hostoval v Divadle ABC. Ovšem pracoval rovněž jako tlumočník a překladatel ze španělštiny.

Josef Laufer: Za peníze za doutníky bych postavil dvě vily

Styl

Vystudoval obor herectví na pražské DAMU a založil divadelní soubor RADAR. Vystupoval v muzikálech a v televizi (hrál a zpíval v několika filmech) i sám vyučoval pantomimu.

Nejširšímu publiku se ovšem zapsal do paměti především jako zpěvák pop music. Doprovázela ho jeho kapela Golem. Patřil k těm zpěvákům, kteří měli výhodu velké jazykové vybavenosti, hovořil plynně anglicky, španělsky a německy.

Pro komunistický režim v roce 1976 na oslavu tajného agenta Minaříka nazpíval píseň Dopis Svobodné Evropě, k níž napsal rovněž i text. Byl evidován jako spolupracovník STB v kategorii důvěrník.

Coby zpěvák se zapsal nesmazatelně do alba české populární hudby písněmi Sbohem lásko, já jedu dál, Juliána, Malé šípy, Dávný kavalír nebo Podívej, šenkýři.

Josef Laufer: Rokenrol byl, sex taky, na drogy jsem nikdy nebyl

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám