Hlavní obsah

Zemřel spoluautor písní z bondovek či Supermana Leslie Bricusse

Leslie Bricusse, skladatel a textař, který měl ve sbírce Oscara i Grammy, zemřel v úterý ve věku 90 let. Proslavil se hlavně prací pro divadelní Broadway a pro Hollywood.

Foto: Profimedia.cz

Leslie Bricusse

Článek

Jeho smrt oznámila na sociální síti Joan Collinsová, která ho nazvala “jedním z největších skladatelů naší doby“.

Ve filmové branži zanechal Bricusse výraznou stopu. Napsal mimo jiné texty filmových písní z bondovek (Goldfinger a You Only Live Twice). Dále je autorem  písniček k filmům Willy Wonka a jeho čokoládovna, Hook, Doktor Dolittle nebo Superman.

V roce 1967 získal Oscara za skladbu Talk to the Animals z muzikálu Doktor Dolittle a v roce 1982 dalšího za muzikál Victor/Victoria, který napsal společně s Henrym Mancinim.

Cenu Grammy obdržel v roce 1963 za What Kind of Fool Am I, písničku z muzikálu Stop the World – I Want to Get Off.

Jeho píseň zpívala i Nina Simone

Hudba k muzikálu Willy Wonka and the Chocolate Factory byla na Oscara pouze nominována, podobně píseň Thank You Very Much a celý muzikál Scrooge (Vánoční koleda) inspirovaný dílem spisovatele Charlese Dickense.

Známé jsou i Bricussovy divadelní muzikály. Stop the World se hrál s úspěchem v Londýně i na Broadwayi, stejně tak The Roar of the Greasepaint – The Smell of the Crowd. Z tohoto představení se proslavily písně Who Can I Turn To, kterou zpíval třeba Tony Bennett, a Feeling Good, obrovský hit zpěvačky Niny Simone, který později natočili mnozí další.

Reklama

Výběr článků

Načítám