Hlavní obsah

Zemřel spisovatel a herec Ivan Vyskočil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 94 let zemřel spisovatel Ivan Vyskočil, který stál u zrodu divadel malých forem. Patřil k nejosobitějším divadelníkům, kteří bořili konvence, pohrávali si s jazykem, což ukazuje i titul knihy Malý Alenáš a nonsensem i absurditou. Měl klíčovou roli pro práci s improvizací v rámci textu.

Foto: Profimedia.cz

Dramatik Ivan Vyskočil

Článek

O jeho skonu informovala mimo jiné pražská DAMU, kde byl Vyskočil desítky let oblíbeným, respektovaným pedagogem. Nicméně jeho umělecký život provázela řada zákazů. V dobách normalizace patřil k těm umělcům, které režim považoval za nežádoucí.

Spolupráce s velikány

S Jiřím Suchým jinak spolupracoval už koncem padesátých na svébytné formě text-appealů. Patřil mezi spoluzakladatele Divadla Na zábradlí, kde v letech 1958 až 1962 působil jako herec, režisér a dramatik.

To mu také již vzdalo svůj hold: „V dnešní premiérový den nás zastihla velice smutná zpráva. Ve svých 94 letech navždy odešel jeden ze zakladatelů Divadla Na zábradlí, dramatik, herec, režisér a  divadelní pedagog prof. Ivan Vyskočil.  Celé divadlo vyjadřuje upřímnou soustrast rodině a blízkým. Dnešní premiéru inscenace O Pavlovi věnujeme právě panu profesorovi.“

Cesta k Nedivadlu

Jeho postoj k divadelním formám jasně naznačuje Nedivadlo, které založil v roce po odchodu z Divadla Na zábradlí a ve kterém na sebe upozornili Leoš Suchařípa a Pavel Bošek.

V šedesátých letech na sebe upozornil i svými knihami Vždyť létat je tak snadné, Kosti a Malé hry. Svým přístupem ovlivnil i Václava Havla a později i Petra Lébla nebo Jaroslava Duška.

Známý je i z filmu, poprvé se v něm objevil v roce 1965 v povídkových Perličkách na dně a v Němcově filmu O slavnosti a hostech.

Člen disentu

Silně na něj dopadla normalizace, kdy na dlouho zmizel ze stříbrného plátna a především se věnoval práci s textem naživo v pořadech Kuchyně Ivana Vyskočila. V té době taky učil na Lidové konzervatoři. Pokračoval v dramatické práci, známé jsou z té doby Malý Alenáš a Haprdáns neboli HAmlet PRincDÁNSký.

Ve filmu se opět objevil až v roce 1983 ve Faunovu velmi pozdním odpoledni Věry Chytilové nebo v Kachynově Kam, pánové, kam jdete. Známější ale je jeho role kunsthistorika v Kamarádovi do deště.

Až v devadesátých letech ale mohly vyjít jeho další knížky a mohl začít učit na DAMU na katedře autorské tvorby, kterou založil. Klíčovou roli ve výuce kladl na dialogické jednání.

Zachycené vzpomínky

Ivan Vyskočil patřil mezi ty, kteří opakovaně o svém postoji k totalitě vyprávěl pro projekt Paměť národa. Jeho svědectví jsou cennými prameny doby, v níž žil.

Prof. Ivan Vyskočil (1929-2023)

  • Narodil se v Praze jako nejstarší ze čtyř dětí v rodině úředníka. Vyrůstal na Spořilově, kde se seznámil se skautingem.
  • Po maturitě studoval v letech 1948-1952 herectví a režii na dramatické konzervatoři, později Divadelní fakultě AMU.
  • 1952-1957 studoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy psychologii, pedagogiku a filozofii. Praxi získával jako externí vychovatel v nápravných ústavech.
  • 1957-1959 vyučoval psychologii na DAMU. V téže době začal vystupovat v Redutě s Jiřím Suchým v představeních, jež Vyskočil nazval text-appealy.
  • 1958 spolu s Helenou Philippovou a Vladimírem Vodičkou založili Divadlo Na zábradlí, kde působil jako režisér, dramatik a herec. Po odchodu z něj se v roce 1963 vrátil do Reduty, kde založil Nedivadlo.
  • Od 60. let publikoval své texty i rozhlasové hry.
  • Dobu normalizace prožil jako nežádoucí umělec.
  • Kariéru obnovil po sametové revoluci. V roce 1992 založil katedru autorské tvorby a pedagogiky na DAMU a až do roku 2003 ji vedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám