Hlavní obsah

Zemřel spisovatel Daniel Keyes, autor Růže pro Algernon

Ve věku 86 let zemřel v neděli americký spisovatel Daniel Keyes, který se proslavil jako autor oceňované knihy Růže pro Algernon. Informoval o tom server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Z filmu Charly (1968) podle Keyesovy knihy Růže pro Algernon

Článek

Příběh mentálně postiženého mladíka, který se díky lékařskému experimentu dočasně stane géniem, posloužil jako předloha oscarového snímku Charly (1968). Úspěch měl i ve formě divadelní hry, která diváky oslovila i v Česku - pražské Divadlo v Celetné ji má na programu už přes 20 let a odehrálo na 700 repríz.

Keyes se narodil v roce 1927 v New Yorku a vystudoval psychologii. Později pracoval jako editor v časopise určeném milovníkům sci-fi. Jeho nejslavnější příběh Růže pro Algernon vyšel v roce 1959 nejprve jako krátká povídka. Později ji autor propracoval do románové podoby a vydal v roce 1966 - kniha byla přeložena do 27 jazyků a prodalo se jí přes pět miliónů kusů.

V Česku má hra velký úspěch

Hlavní hrdina románu Charlie Gordon se stane předmětem lékařského experimentu a jeho IQ se postupně zvýší z 68 na 185, takže z mentálně retardovaného mladíka vyroste génius. Pak ale musí sledovat, jak se jeho mysl postupně zase vrací do starých kolejí. Kromě filmového zpracování, které v roce 1969 získalo Oscara díky výkonu hlavního představitele Cliffa Robertsona, se Růže pro Algernon objevila i v divadle, a to i ve formě muzikálu.

V Česku patří inscenace Růže pro Algernon, která měla v Divadle v Celetné premiéru v roce 1993, k nejúspěšnějším představením po roce 1989. Hra s Janem Potměšilem v hlavní roli už má za sebou 730 repríz. O Keyesově nedělním úmrtí na komplikace způsobené zápalem plic informovala spisovatelova dcera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám