Hlavní obsah

Zemřel Soběslav Sejk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dlouhé nemoci v pondělí v pražské motolské nemocnici podlehl ve věku 81 let dlouholetý člen činohry Národního divadla Soběslav Sejk.

Foto: foto archív autora - Robert Goláň

Robert Goláň – Liptál, 2013, analogová fotografie

Článek

Soběslav Sejk se narodil 9. října 1922. Hereckou dráhu začal před válkou jako elév na prknech české první scény. Pak působil v řadě dalších divadel - od kočovných až po Státní divadlo v Brně. Odtud se vrátil v roce 1953 do Národního divadla a zůstal mu věrný až do roku 1990.

Podle mluvčí české činohry první scény Kateřiny Ondrouškové tíhl Sejk už od mládí k charakternímu, psychologicky prohloubenému herectví: "V Národním divadle se vyvinul v herce, který i ze zdánlivě vedlejších rolí dokázal vytvářet zajímavé a osobitě prožité postavy." Představil se jako rytíř Tobiáš Říhal ve Shakespearově komedii Cokoli chcete, Tomáš Diafoirus v Maliérově Zdravém nemocném, benátský dóže v Shakespearově Othellovi, Podleský v Tylově Paličově dceři a Tümpel v Kleistově Rozbitém džbánu. Jeho poslední rolí byl Druhý slimák ve hře bratří Čapků Ze života hmyzu.

Měl skvělou češtinu, což prokázal v rozhlase a televizi. Věnoval se dabingu. Namluvil Michela Galabrua, který hrál velitele četníků v oblíbených francouzských komedií s Louisem de Funesem i protivného Waltera Matthau ve snímku Dej si pohov, kámoši. V polovině 90. let získal ocenění Herecké asociace za celoživotní mistrovství v dabingu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám