Hlavní obsah

Zemřel režisér Ivan Rajmont

Právo, Radmila Hrdinová
Praha
Aktualizováno

Režisér a první polistopadový umělecký šéf činohry pražského Národního divadla Ivan Rajmont zemřel v pondělí v Praze po dlouhém boji se zhoubnou nemocí. Bylo mu sedmdesát let.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ivan Rajmont (vpravo) na snímku z října 2013

Článek

O Rajmontově úmrtí informovalo v pondělí Národní divadlo s odkazem na oznámení rodiny.

Právě Rajmontova inscenace Sluhy dvou pánů od Carla Goldoniho s Miroslavem Donutilem v hlavní roli je divácky nejúspěšnějším titulem Národního divadla. Je beznadějně vyprodaná už dvě desetiletí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Donutil oslavil v únoru 2011 šedesáté narozeniny jako představitel hlavní role v nejnavštěvovanější inscenaci Národního divadla Sluha dvou pánů (v režii Ivana Rajmonta). Jako dárek od kolegů dostal v kočárku obří pudinkový dort.

Režii na pražské DAMU Rajmont absolvoval v roce 1971, poté nastoupil do divadla v Karlových Varech. Od roku 1975 se datuje jeho hvězdná éra v Činoherním studiu v Ústí nad Labem, kde působil nejen jako režisér, ale i jako umělecký šéf. Jeho inscenace Jakub fatalista, Leonce a Lena, Dobové tance, Foxtrot, Tři sestry, Dantonova smrt a mnohé další patří do zlatého fondu činohry druhé poloviny 20. století.

Od roku 1986 do začátku prosince 1989 byl režisérem pražského Divadla Na zábradlí (Caligula, Tatarská pouť) a zároveň hostoval na řadě dalších scén včetně Národního divadla, (Milenci z kiosku, Kennedyho děti, Deník ničemy).

Herec Karel Heřmánek se s Rajmontem setkal nejen v ústeckém divadle, ale i v Divadle Na zábradlí a posléze v Divadle Bez zábradlí. "Vždycky je to smutné a on byl dlouho nemocný. My jsme se potkávali tak střídavě. V Ústí s námi udělal legendární představení s Jirkou Bartoškou Jakub a jeho pán od Milana Kundery a to představení prakticky hrajeme dodnes. To jsou role, které nás s Jirkou provází celý život," řekl Heřmánek ČTK.

První šéf polistopadové činohry ND

V prosinci 1989 se Rajmont stal prvním polistopadovým šéfem činohry a v této funkci setrval až do července 1997. Nadále pak ale působil v ND jako režisér.

Jeho první inscenací tam byl Strýček Váňa s Miroslavem Macháčkem a Miroslavem Donutilem, následovala komedie Jak se vám líbí s Rudolfem Hrušínským, Hilbertův Falkenštejn s Vlastou Chramostovou, Euripidova Médea, Mittererova Návštěvní doba, Ibsenova Divoká kachna a také Goldoniho Sluha dvou pánů s Miroslavem Donutilem.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Rajmontova (vpravo) inscenace Goldoniho Sluhy dvou pánů s Miroslavem Donutilem je divácky nejúspěšnější titul Národního divadla.

Ivan Rajmont zasáhl svým režijním působením i do opery, zasazoval se o uvádění soudobé dramatiky, výrazně proměnil činoherní soubor ND novými tvářemi. Jako pedagog působil na pražské DAMU.

V posledních letech byl uměleckým šéfem činohry Divadla F. X. Šaldy v Liberci, kde jako divadelník začínal a kde vytvořil řadu vynikajících inscenací, naposledy Goethova Fausta. Hostoval na řadě dalších scén doma i v zahraničí, také v televizi.

Zapíše se do historie jako stěžejní osobnost českého divadla druhé poloviny dvacátého století, jako režisér, který dokázal inspirativním způsobem vyložit dramatický text, miloval herce a oni jeho.

Rajmont byl třikrát ženatý a měl tři syny. Prostřední z nich, Filip, se rovněž upsal divadlu. Jeho matkou je herečka Kateřina Burianová, dcera divadelníka a skladatele Emila Františka Buriana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám