Hlavní obsah

Zemřel polský skladatel Krzysztof Penderecki

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Krakově zemřel Krzysztof Eugeniusz Penderecki, polský skladatel klasické hudby a oper, jeden z nejvýraznějších představitelů hudební avantgardy druhé poloviny 20. století. Bylo mu 86 let, napsala agentura DPA.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ve věku 86 let zemřel významný polský hudební skladatel a dirigent Krzysztof Penderecki

Článek

Mezinárodní proslulost mu přinesla skladba Obětem Hirošimy – nářek pro 52 smyčcových nástrojů. V ní použil i neobvyklé instrumentální techniky. Jeho hudba se objevila i v mnoha snímcích, například ve filmu Osvícení či Exorcista.

V roce 1966 se stal profesorem na Folkwang-Hochschule für Musik v Essenu. V té době napsal na objednávku Opery v Hamburku svou první operu Diabły z Loudun, kde také měla svou premiéru. Od té doby byla často provedena na světových operních scénách.

Velký nárůst popularity mu přinesla rozměrná skladba Pašije sv. Lukáše, a to nejen pro náboženský obsah, ale i pro avantgardní hudební jazyk. Ve skladbě jsou použity nejrůznější hudební styly.

Penderecki zkomponoval i řadu dalších skladeb na sakrální témata, například Dies irae (známé také jako Osvětimské oratorium), Magnificat a Canticum Canticorum Salomonis (Šalomounova Píseň písní).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám