Hlavní obsah

Zemřel Little Richard, jeden ze zakladatelů rock'n'rollu

Novinky, bož
Aktualizováno

Ve 87 letech zemřel Little Richard, který je považován za jednoho ze zakladatelů hudebního žánru rock'n'roll. S odvoláním na jeho syna to uvedl web časopisu Rolling Stone.

Foto: JOHN HAYES, ČTK/AP

Little Richard je považován za jednoho ze zakladatelů rock'n'rollu. Ovlivnil Rolling Stones, Davida Bowieho nebo Scorpions.

Článek

Právník popové legendy Bill Sobel sdělil AP, že Little Richard zemřel na rakovinu kostí a že poslední chvíle prožil na rodinném sídle v Tullahomě ve státě Tennessee. Jeho baskytarista Charles Glenn řekl bulvárnímu webu TMZ, že zpěvák byl nemocný poslední dva měsíce.

Little Richard, vlastním jménem Richard Wayne Penniman, působil jako zpěvák, skladatel a pianista. Je považován za klíčovou osobnost pro transformaci stylu rhytm and blues v rock'n'roll.

Mezi jeho hity patřily například skladby Tutti Frutti, Lucille a Long Tall Sally.

Penniman začal vystupovat na konci čtyřicátých let. V roce 1951 Little Richard vyhrál soutěž talentů v Atlantě, díky čemuž získal smlouvu na desku se společností RCA.

Za svůj vzor ho označil Mick Jagger ze skupiny Rolling Stones. Britský zpěvák David Bowie nazval Richarda svojí inspirací a prohlásil, že při prvním poslechu Tutti Frutti slyšel slovo boží.

Cover verze jeho skladeb nahrály kapely jako Creedence Clearwater Revival nebo Scorpions, uvedl Rolling Stone.

Little Richard se také objevil v epizodní roli kuchaře ve 21. díle páté řady seriálu Pobřežní hlídka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám