Hlavní obsah

Zemřel karikaturista Vladimír Jiránek, otec králíků z klobouku

Po vážné nemoci zemřel v noci karikaturista Vladimír Jiránek. Bylo mu 74 let. Informovaly o tom Lidové noviny. Kromě jednotlivých kreslených vtipů ilustroval desítky knih a vytvořil řadu krátkých filmů, které byly mnohokrát oceněny na zahraničních filmových soutěžích. Pro televizi připravil večerníčky Bob a Bobek - králíci z klobouku a Pat a Mat.

Foto: Archiv, Právo

Karikaturista Vladimír Jiránek

Článek

Vladimír Jiránek se narodil 6. června 1938 v Hradci Králové, vystudoval žurnalistiku na filozofické fakultě pražské Univerzity Karlovy. Celý život byl kreslířem a karikaturistou na volné noze, pro něhož byly charakteristické minimalistické linie.

Spolupracoval s řadou časopisů, například Dikobraz, Mladý svět, Melodie, Technický magazín, Literární noviny a Živa.

Foto: Josef Horázný, Martin Štěrba, ČTK

Vladimír Jiránek

Od roku 1990 se věnoval politické karikatuře. V posledních letech byla nejvýznamnější jeho spolupráce s deníkem Lidové noviny a časopisem Reflex, kam přispíval pravidelnými aktuálními kresbami dotýkajícími se veřejného života.

Foto: JIŘÍ KOŤÁTKO / MF DNES, Profimedia.cz

Jiránkovy karikatury se dočkaly i výstav

Jiránek však nebyl jen politickým kreslířem. Celé generace si pamatují neopakovatelné ranní vstávání Boba a Bobka, proslavených králíků z klobouku, jimž dal v roce 1987 výtvarnou podobu stejně jako o něco později postavičkám dvou popletů se jmény Pat a Mat z dalšího televizního seriálu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tvorbu Vladimíra Jiránka využila ODS ve volbách v roce 2010.

Je podepsán pod dvacítkou kreslených filmů, vydal přes 15 knížek, je autorem bezpočtu kreseb. Za své autorské krátké filmy obdržel ve světě řadu cen. Do jeho filmografie patří snímky Automatic (1973), Pivo přes ulici (1974), Hokej je hra (1978) či Zpráva o stavu civilizace (1981). Animovaný film Co jsme udělali slepicím (1977) například získal v roce 1978 na filmovém festivalu v Západním Berlíně hlavní cenu Zlatý medvěd.

Bob a Bobek s koloběžkouVideo: Česká televize

V roce 2005 kreslíře vyznamenal prezident Václav Klaus medailí Za zásluhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám