Hlavní obsah

Zemřel Honza Kalina ze skupiny Sto zvířat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 58 let zemřel v pátek zpěvák a hudebník Honza Kalina. Byl šéfem skupiny Sto zvířat, kterou v roce 1990 v Praze zakládal. Informaci Novinkám.cz potvrdili Kalinovi spolupracovníci a přátelé Tomáš Belko a Petr Ostrouchov. Příčiny skonu nejsou známy.

Sto zvířat - Nejkratší cestaVideo: Sto zvířat

 
Článek

Kalina se živil jako muzikant a reklamní grafik. „Vystudoval jsem Výtvarnou školu Václava Hollara, a to především proto, že jsem chtěl navrhovat obaly elpíček. Považuji se za hitmakera, vynikajícího portrétistu – v covidu jsem nakreslil na zakázku více než patnáct set portrétů –, průměrného krajináře, urputného malíře zátiší, ale hlavně za špičkového tanečníka,“ říkal Kalina s nadhledem.

Skupina Sto zvířat vznikla ze studentského rokenrolového uskupení Matěj Čech. Kromě Kaliny byli v původní sestavě i pozdější textař kapely Tomáš Belko a zpěvačka Jana Jelínková. Spolu s dalšími spoluhráči se tenkrát stali průkopníky stylů ska a rocksteady u nás.

První album se jmenuje prostě Sto zvířat a vyšlo v roce 1993. Následující kolekce Druhá brada se na trh dostala o tři roky později. Za desku Rozptýlení pro pozůstalé (2007) získala kapela Cenu Anděl v kategorii Ska a reggae. Zatím poslední album 30 let testováno na lidech vyšlo v roce 2020 – ke třicátému výročí skupiny, která v té době obměnila sestavu.

„Když jsme nahrávali první alba, byli jsme šťastní a prožívali krásné chvíle. Ještě jsme moc neuměli hrát, takže když se je podařilo dokončit, bylo to úžasné. Nezapomenutelné pro nás bylo hlavně nahrávání desky Ty vole na základní škole v roce 2002. Po jejím vydání se výrazně zvýšila naše popularita. Bylo na ní totiž i pár potenciálních hitů. Možná pak vyšla některá alba rychle za sebou, ale my měli tolik písniček, že bylo těžké nahrávání odolat. Tomáš Belko, který pro nás píše texty ke zhudebnění, je vynikající a autorsky plodný. Když jsme tedy měli v šuplíku čtyřicet jeho textů, z nichž dvanáct bylo geniálních, tak jsme si prostě řekli, že novou desku natočíme. To trvá dodnes,“ řekl Kalina Právu.

Foto: archiv kapely

Honza Kalina stál v čele skupiny Sto zvířat od jejího vzniku v roce 1990

K vydání je aktuálně nachystané nové album Noční ptáci. „Líbilo se mi spojení Sto zvířat a Noční ptáci. Noc je v mnoha textech na albu. Třeba v písni Provazochodci této noci, aniž bychom nějak tlačili na pilu a dělali z toho komponovanou operetu. Také náš textař Tomáš Belko noc hodně prožívá, tak jsme se vrátili ke dvěma textům z roku 1990, v nichž noc byla přítomná,“ uvedl před několika týdny pro ČTK Kalina.

Foto: archiv kapely

Skupina Sto zvířat v nové sestavě

Skupina Sto zvířat natočila řadu videoklipů a odehrála více než 2700 koncertů v tuzemsku i zahraničí. Vystupovala například ve Spojených státech, Francii, Německu, Švýcarsku, Belgii či na Slovensku.

Kalina byl také členem skupin Bobcats, Smažený zelený rajčata a Kašpárek v rohlíku. Jeho koníčky byly tanec, husitství, malování cínových vojáčků, kreslení portrétů, pétanque. Byl otcem čtyř dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám