Hlavní obsah

Zemřel herec Hardy Krüger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Kalifornii zemřel herec a spisovatel Hardy Krüger. Bylo mu 93 let, napsal server týdeníku Focus. Čeští diváci ho budou znát především z válečných snímků, jako například Osvobození či Bitva na Neretvě. Žil částečně v Německu a v USA.

BEZ KOMENTÁŘE: Hardy Krüger na archivních záběrechVideo: AP

 
Článek

Narodil se v Berlíně a filmový debut si odbyl v 15 letech v německém snímku Mladý orel. Další filmování mu překazila válka. Navzdory nízkému věku, v pouhých 16 letech, byl odvelen do armády. Zažil těžké boje a nakonec byl zajat americkými silami.

K natáčení se dostal až po válce. Díky svému vzhledu (blond vlasy a modré oči) hrál často typického německého vojáka nebo velitele. V roce 1957 upoutal rolí ve snímku Útěkář, kde ztvárnil Franze von Werra, německého důstojníka luftwaffe, který byl sestřelen v bitvě o Británii a nakonec se mu podařilo dostat zpět do Německa.

K nejúspěšnějším filmům jeho kariéry patří snímky Tajemství Santa Vittorie, Bitva na Neretvě či Příliš vzdálený most.

Foto: Profimedia.cz

Hardy Krüger ve snímku Příliš vzdálený most z roku 1977

Díky svým jazykovým schopnostem, mluvil plynule anglicky a francouzsky, začal hrát i v zahraničních produkcích. Po boku Johna Wayna hrál ve filmu Hatari, s Jamesem Stewartem a Peterem Fincem účinkoval ve snímku Let Fénixe.

Ve filmu Neděle ve Ville d'Avray ztvárnil hlavní postavu pilota Pierra, jenž prožil psychické trauma ve válce v Indočíně. Snímek získal v roce 1962 Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Krüger hrál po boku hvězd jako Claudia Cardinalová, Sean Connery, Yul Brynner, Charles Aznavour, Cathérine Deneuveová a další. Na kontě má 75 filmů.

Foto: Profimedia.cz

Hardy Krüger

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám