Hlavní obsah

Zemřel herec Gregory Peck

Novinky, ČTK, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Známý americký herec Gregory Peck, který byl v roce 1996 jednou z hlavních hvězd karlovarského filmového festivalu, ve čtvrtek zemřel ve věku 87 let. Peck byl čtyřikrát nominován na Oscara. Prestižní ocenění získal až v roce 1962 za roli právníka Atticuse Finche ve filmu Jako zabít ptáčka (To Kill a Mockingbird - 1962).

Foto: Eva Šafránková

Kavárnu Inkognito zaplnili ve středu 7. března v podvečer zejména studenti.

Článek

Úmrtí herce oznámil jeho mluvčí Monroe Friedman, podle něhož zemřel v klidu ve svém domě v Los Angeles, kde u něj byla jeho žena, osmačtyřicetiletá Veronique Pecková. Gregory Peck patřil k nejvýraznějším hercům své generace.

Poslední rozloučení s Gregory Peckem se bude konat v pondělí v Los Angeles ve 14 hodin v úzkém rodinném kruhu v katedrále Notre Dame.  Na pohřbu promluví hercův přítel Brock Peters, černoch, který spolu s Peckem hrál ve filmu Jako zabít ptáčka.

Peckův život nebyl lehký, ale plný

Gregory Peck se narodil 5. dubna 1916 v La Jolla v Kalifornii. Jeho otec byl lékárníkem v San Diegu. Peck si neprožil ideální dětství. Jeho rodiče se totiž rozvedli, když mu bylo pět let. O jeho výchovu se od té doby starala jeho babička. Dětství tak pro něj ve vzpomínkách uchovaly pravidelné návštěvy kina s babičkou či pes, který jej všude následoval.

Filmovou kariéru začal v roce 1944 ve snímku Dny slávy, v dalších letech se proslavil rolemi v nezapomenutelných filmech jako Prázdniny v Římě, kde hrál po boku debutující Audrey Hepburnové, Mackenovo zlato, Velká země, Milionová bankovka či Bílá velryba. Byl pětkrát nominován na Oscara, za roli ve filmu Jako zabít ptáčka, kde hrál advokáta, který na jihu USA v 50. letech obhajuje neprávem obviněného černocha, ho v roce 1962 získal.

Peck se obešel bez skandálů

Gregory Peck proslul mimo jiné absencí hvězdných i osobních skandálů. Svého času byl  předsedou Americké filmové akademie, Společnosti pro výzkum rakoviny a Národní nadace pro umění.

V roce 1996 byl Gregory Peck společně s manželkou a dcerou hostem 31. Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kde převzal Cenu za mimořádný umělecký přínos světovému filmu. Tehdy ho postihlo akutní onemocnění slepého střeva a byl v Karlových Varech okamžitě operován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám