Hlavní obsah

Zemřel herec Christopher Plummer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 91 let zemřel v USA kanadský herec Christopher Plummer. V roce 2012 získal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Začátky, známý je i z muzikálu Za zvuků hudby.

Foto: Reuters

Christopher Plummer na snímku z roku 2012

Článek

Plummer ztvárnil i role ve filmech Čistá duše, Alexandr Veliký, Dvanáct opic či Návrat Růžového pantera.

Plummer se narodil v roce 1929 v kanadském Torontu, začínal v 50. letech na Broadwayi a brzy byl na divadle obsazován do hlavních rolí, například Cyrana z Bergeracu či Jaga v Othellovi.

Foto: Charles Sykes, ČTK/AP

Christopher Plummer byl nominován na Oscara v roce 2018.

V roce 1965 hrál po boku slavné Julie Andrewsové v muzikálu Za zvuků hudby. Role důstojníka, otce sedmi dětí, mu přinesla velkou slávu. Následně ztvárnil množství rolí především v historických či životopisných filmech. Hrál tak osobnosti jako císaře Viléma II. Pruského, spisovatele Rudyarda Kiplinga či filozofa Aristotela ve filmu o Alexandru Velikém.

Christopher Plummer zpívá píseň Edelweiss v muzikálu Za zvuků hudby z roku 1965

V roce 2012 získal Oscara za roli ve filmu Začátky, a stal se tak nejstarším hercem, který ocenění americké filmové akademie dostal. To mu bylo 82 let. O šest let později byl znovu nominován za roli ve filmu All Money in the World.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám