Hlavní obsah

Zemřel herec Burt Young

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V 83 letech zemřel americký herec Burt Young. Proslavil se především díky roli Paulieho v legendárním filmu Rocky (1976). Informaci přinesl deník The New York Times (NYT) s odkazem na jeho dceru Anne Morea Steingieserovou. Young v minulosti navštívil i Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Burt Young

Článek

„Oh, Vary jako město jsou opravdu nádherné. Připomínají mi disneyland. Lidé jsou krásní, milí a pohostinní. Prostředí skvostné. Jinak jsem u vás úplně poprvé,“ vyznal se v létě 2011, kdy navštívil Karlovy Vary a slavný filmový festival.

Tajemná minulost

Young se narodil v newyorském Queensu italským rodičům a o svém původu, minulosti často mlčíval, do minulosti se nechtěl příliš vracet, jak připomněl web Variety.

Jako herec se proslavil postavami mafiánů, policistů a oduševnělých dělníků. Právu se přiznal, že z toho nadšený zrovna nebyl: „Vždy mám s tím negativním problémy a bojuji. I  v životě. Mám totiž velmi citlivou duši. Jsem navíc plachý. A role, které hodně hrávám, bývají charakterem opravdu někde úplně jinde. Často je nemohu až vystát. Jsem prostě zcela jiný, než jakého mě znají filmoví diváci.“

Zlatými hodinkami od Stalloneho se pochlubil Rockyho švagr

MFF KV

Vedle Rockyho zazářil mimo jiné také ve snímcích Čínská čtvrť (1974), Tenkrát v Americe (1984), Transamerika (2005)… Výčet jeho práce je až obdivuhodný. Čítá přes 160 výraznějších rolí ve filmových a televizních projektech. K těm posledním patří seriál Ruská panenka (2019) natočený pro Netflix. Znát ho můžete ovšem i ze slavného seriálu M*A*S*H.

Předtím, než se začal věnovat umění, prošel americkou námořní pěchotou (1957–1959). I tam se věnoval své celoživotní lásce: boxu.

„Byl jsem špatný spojovací článek, ale výborný bojovník. Můžete si vytvořit vlastní závěr, jak má služba vypadala. Ve službě jsem hodně cestoval. Pobývali jsme především v Asii. Podíval jsem se třeba na Filipíny, Tchaj-wan nebo do japonské Okinawy. Projeli jsme většinu Dálného východu,“ svěřil se Právu v roce 2011.

Poslední sbohem

Podle informací NYT, který se odkazuje na Youngovu dceru, zesnul herec již 8. října. Svému kamarádovi vzdal hold na Instagramu také jeho přítel Sylvester Stallone.

„Můj drahý příteli, Burte Youngu, byl jsi úžasný člověk a umělec. Já ale i celý svět tě budeme strašně moc postrádat. Odpočívej v pokoji,“ napsal na svém profilu Stallone.

Burt Young (1940-2023)

  • Narodil se 30. 4. 1940 jako Jerry De Louise v New Yorku ve Spojených státech americkému otci a italské matce.
  • K herectví se dostal náhodou. Ke zkouškám na slavnou hereckou školu Leea Strassberga doprovázel kamaráda, ale nakonec byl přijat právě Young. 
  • Na živobytí si kdysi vydělával i čištěním a prodáváním koberců.
  • Zlom v kariéře přinesl rok 1976 a první díl filmu Rocky. Úloha mu vynesla oscarovou nominaci.
  • Vytvořil přes 160 rolí, mimo jiné ve filmech. Z jeho filmografie lze dále zmínit tituly Tenkrát v Americe od Sergia Leoneho (1984), televizní seriál Rodina Sopránů či gangsterskou komedii Mickovy modré oči (1999). 
  • Má dceru Anne Susan Young a syna Richarda.

Reklama

Související témata:
Burt Young

Výběr článků

Načítám