Hlavní obsah

Zemřel herec a scenárista Jiří Bednář, objevil se v Nebeských jezdcích i ve Vrchní, prchni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 72 let zemřel 17. listopadu v Praze herec, dramaturg, scenárista a pedagog Jiří Bednář. Jako herec se objevil i ve filmech Nebeští jezdi, Starci na chmelu a Vrchní prchni. Mnohem více se ale věnoval psaní scénářů a divadelních her. Jeho poslední významnou dramaturgií byla práce na hře Pavla Kohouta Cizinec a krásná paní, oznámila jeho rodina. Poslední rozloučení se uskuteční v úzkém rodinném kruhu.

Jiří Bednář ve filmu Nebeští jezdci

 
Článek

Jiří Bednář se narodil 11. listopadu 1941 v Praze. Absolvoval herectví na DAMU a od roku 1962 vystřídal angažmá v někdejším Divadle S. K. Neumanna v Libni, v Rokoku a v Divadle Ateliér, kde byl v 70. letech hercem, dramaturgem a režisérem. Od roku 1977 působil v televizi především jako dramaturg her pro děti a mládež.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Bednář

Své hry inscenoval například v Divadle Na zábradlí (Muž, který přišel do jiného stavu), v Rokoku či v ostravském Divadle Petra Bezruče. Na filmovém plátně se stal vyhledávaným představitelem mladíků s potřebnou lyrikou a humorem. Výrazné postavy mladých mužů vytvořil například v Čechově okupačním dramatu Sedm havranů a v Polákově snímku o československých stíhačích britské RAF Nebeští jezdci.

Foto: Česká televize

Jiří Bednář ve filmu Záhořanský hon

Herectví však později zcela zanechal a soustředil se výhradně na práci televizního dramaturga a scenáristy (Cawdor a Fera z poloviny 80. let podle Jeffersovy poémy, po roce 2000 snímky Samota, Černý slzy, Smrt pedofila). Jeho herecká filmografie čítá na filmovém portálu na pětatřicet rolí, je podepsán i u tuctu scénářů televizních her a seriálů.

Jiří Bednář: Nejznámější filmy

Nebeští jezdci (herec)

Starci na chmelu (herec)

Vrchní, prchni (herec)

Smrt pedofila (scénář)

Chlapci a chlapi (scénář)  

Jiří Bednář se věnoval i pedagogické práci. V letech 1982–1988 externě vyučoval na FAMU předmět Dramaturgie pro děti a mládež, od roku 1996 vyučoval na Vyšší odborné filmové škole v Písku dramaturgii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám