Hlavní obsah

Zemřel Hargus Robbins, klávesista Boba Dylana, Neila Younga i Marka Knopflera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 84 let zemřel americký hudebník Hargus Melvin Robbins. Jeho obličej znal málokdo, ale jeho hudbu poslouchaly miliony lidí - nahrál třeba desku Blonde on Blonde s Bobem Dylanem a desítky dalších alb známých zpěváků a zpěvaček z šedesátých a sedmdesátých let.

Foto: Profimedia.cz

Hargus Robbins

Článek

Hargus Robbins byl hlavně studiový hudebník. Nahrával piano a klávesy na desky největších rockových a country hvězd – byli mezi nimi Neil Young, J.J. Cale, Mark Knopfler, Kenny Rogers, John Denver, Merle Haggard, Joan Baezová, Dolly Partonová a další.

Robbins se narodil roku 1938 ve Spring City ve státě Tennessee. V dětství oslepl a až poté se naučil hrát na piano. V padesátých letech se stal profesionálním muzikantem, když natočil s Georgem Jonesem píseň White Lightning.

Do Prahy se vrací americký kytarista a zpěvák Keb’ Mo’

Kultura

Kromě velkého množství práce pro různé zpěváky natáčel i svá sólová alba, kterých stihl celkem osm. V letech 1976 a 2000 obdržel cenu hudebník roku americké Asociace country hudby. V roce 2012 byl uveden do Country síně slávy.

Robbins si zahrál také ve filmu. Režisér Robert Altman ho obsadil do snímku Nashville jako muzikanta jménem Frog, kterého ze studia vyhodí arogantní country hvězda v podání Henryho Gibsona.

Reklama

Výběr článků

Načítám