Hlavní obsah

Zemřel Gustav Oplustil

Ve věku 96 let zemřel v pátek po krátké nemoci scenárista a dramaturg Gustav Oplustil, který stál u zrodu televizní zábavy v tehdejším Československu. O Oplustilově úmrtí informovala jeho dcera Ludmila Olbertová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý televizní a rozhlasový scenárista, dramaturg, režisér a příležitostný herec malých rolí Gustav Oplustil

Článek

Oplustil pro televizi připravoval například pořady V Praze bejvávalo blaze, Pražský písničkář, Po stopách smíchu, Kabaret U dobré pohody nebo silvestrovské programy. Jako dramaturg spolupracoval mimo jiné s režisérem Zdeňkem Podskalským. V roce 2002 byl uveden do televizní Dvorany slávy Týtý.

Rodák z Hranic na Moravě (2. srpna 1926) se ochotnicky zabýval divadlem. Působil v zájezdové skupině Divadla československé armády na Vinohradech, později dostal nabídku z televize, kde se vypracoval na šéfdramaturga v redakci zábavy. S Podskalským vytvořil televizní veselohry Blázinec v prvním poschodí, Námluvy komtesy Gladioly či Sedm žen Alfonse Karáska.

Oplustil je podepsán i pod filmy Kam slunce nechodí, Dva muži hlásí příchod či Velká sázka o malé pivo. V epizodních rolích se objevil například ve snímcích Skřivánci na niti, Penzion pro svobodné pány či Svatba jako řemen.

Je autorem vzpomínkové knihy Za humorem cestou necestou.

Podle Olbertové Oplustil zemřel v pátek krátce po poledni v nemocnici, kde byl několik dní. Skonal ve spánku.

Reklama

Související témata:
Gustav Oplustil

Výběr článků

Načítám