Hlavní obsah

Zemřel mim Jaroslav Čejka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ve věku 86 let zemřel tanečník a mim Jaroslav Čejka. Hrál v Národním divadle, byl držitelem Thálie za celoživotní mistrovství v oboru tanec a balet.

Jaroslav Čejka Video: Česká televize

 
Článek

Mezi jeho nejznámější kousky patřilo imitování slepice, kterou předváděl například v pořadu Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí. Dobře imitoval americkou zpěvačku Tinu Turner nebo představitele němé éry filmu Charlieho Chaplina.

Foto: Marta Myšková, ČTK

Ve věku 86 let zemřel tanečník a mim Jaroslav Čejka (na snímku z 29. března 2008).

Na kontě má role v přibližně dvou desítkách českých filmů, hrál i v seriálech. Například v Kdyby tisíc klarinetů, Pan Tau, F. L. Věk, Trhák, Gagman či v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci.

Mim Čejka slaví osmdesátiny

Kultura

Svým komickým, a přitom dokonalým ztvárněním slepice bavil diváky nejen v silvestrovských pořadech České televize. Imitoval také zpěvačku Tinu Turnerovou nebo Charlieho Chaplina. A sám sebe si zahrál ve videoklipu k písni Davida Kollera Čas nejde vzít zpátky.

Vynikající tanečník

Zatímco slavný se stal díky komickým rolím, začínal v jiné, vážnější profesi. Jako tanečník působil od konce padesátých let do poloviny sedmdesátých let 20. století na prknech Národního divadla v Praze. Jeho umění mu také v roce 2007 vyneslo cenu Thálie za celoživotní mistrovství.

Jaroslav Čejka

  • Narozen 22. července 1936 v Ostravě
  • Tanečník, komik, herec a mim
  • Zahrál si téměř ve dvacítce celovečerních filmů, měl vždy menší role
  • Diváci si jej mohou pamatovat zejména z jeho televizních vystoupení, k nejslavnějším patřily: imitování chování slepice, které předváděl i na Silvestra v Československé televizi pod názvem „Pan Slepice“, nebo americké zpěvačky Tiny Turnerové
  • Držitel Ceny Thálie za celoživotní mistrovství - balet, tanec a pohybové divadlo (2007)

Jaroslav Čejka žil se svou maminkou, která zemřela v roce 2008 ve 104 letech. V posledních letech se kvůli svým zdravotním problémům držel v ústraní. Trpěl Parkinsonovým a Alzheimerovým onemocněním. Loni se jeho zdravotní stav zhoršil. A včera zemřel v pražském domově pro seniory.

Podle jeho praneteře Barbory Šenfeldové proběhne poslední rozloučení na Městském hřbitově v Opavě, kde bude pohřben.

Reklama

Výběr článků

Načítám