Hlavní obsah

Ze zavřených galerií: Muzeum v Chrudimi nabídne Spejbla i Mufa

Právo, rea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli stále se nelepšící pandemické situaci zůstávají galerie, muzea a další výstavní síně pro návštěvníky uzavřeny. Za jejich dveřmi ale život běží dál a připravují se výstavy na den, kdy budou moci přivítat první hosty. Nejinak je tomu i v Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi, kde na tento rok chystají hned dvě nové a divácky atraktivní výstavy.

Foto: archiv Muzea loutkářských kultur

Stálá expozice Magický svět loutek ukazuje historii českého loutkářství.

Článek

Ta první, s názvem Spejblova ceSTOvka, je symbolickým, kvůli koronaviru opožděným dárkem ke kulatému jubileu jedné z nejslavnějších českých loutek.

„Se Spejblem v roli průvodce projdou návštěvníci doslova celým světem po stopách dobrodružství slavné loutkové dvojice a jejích přátel,“ uvedl pro Právo Břetislav Oliva z chrudimského muzea.

Dodal, že v celém jednom patře muzea čeká na malé i velké cestovatele řada her a zábavných úkolů, za které budou odměněni razítkem do svého cestovatelského pasu. Svoji kreativitu budou moci dostatečně realizovat také v dílně, která je rovněž součástí výstavy.

„Bohužel začátek výstavy byl několikrát odložen kvůli nepříznivé epidemiologické situaci, nicméně návštěvníci si ji budou moci prohlédnout až do května 2022,“ informoval Oliva.

Druhá výstava návštěvníky zavede do kouzelného světa postaviček výtvarníka Stanislava Holého, který pro Českou televizi vytvořil postavičky Jů, Hele, tryskomyši nebo zlobišáka Mufa. Pokud vše dobře půjde, přivítá muzeum návštěvníky v plyšovém světě 17. června 2021. Výstava bude otevřena do ledna 2022. V letních měsících chystá muzeum tradiční kulturní festival Bez nití /Odvázané léto na terasách.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám