Hlavní obsah

Zdeněk Svěrák získal titul Génia smíchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostním Galavečerem smíchu skončil 3. dubna ve Východočeském divadle v Pardubicích 23. ročník Grand Festivalu smíchu, který od 27. března představil sedm inscenací komediálního žánru v provedení divadelních souborů z celé České republiky.

Foto: Michal Klíma

Cenu Génia smíchu převzal Zdeněk Svěrák na Grand Festivalu smíchu.

Článek

Titul Komedie roku z hlasování odborné i studentské poroty získala inscenace Pirandellovy hry Každý má svou pravdu v nastudování Dejvického divadla z Prahy. Inscenace režiséra Michala Vajdičky dostala i Cenu studentské poroty a Klára Melíšková v roli Paní Amálie si odnesla cenu za Nejlepší ženský herecký výkon.

Odborná porota ocenila inscenaci Kouzelná flétna pražského Divadla v Dlouhé, režiséři Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský (SKUTR) získali Cenu za nejlepší režii a herec Jan Sklenář cenu za Nejlepší mužský herecký výkon v roli Královny noci. Diváci ocenili svými hlasy inscenaci Hra, která se zvrtla libereckého Divadla F. X. Šaldy v režii Kateřiny Duškové.

Foto: Michal Klíma

Cenu pro Divadlo v Dlouhé převzali herci Martin Matejka a Klára Sedláčková-Oltová.

Na Galavečeru smíchu je každoročně udělována i Cena Génius smíchu osobnosti, která výrazně obohatila komediální žánr. Letos se Géniem smíchu stal Zdeněk Svěrák za osobitou dramatickou tvorbu pro Divadlo Járy Cimrmana.

„Smích je pro mě něco jako lék. Když se dlouho nesměju, přestávám být zdravý. Smích je několik vteřin absolutního štěstí, které prožíváme jako pes, když se mu vrátí pán,“ uvedl Zdeněk Svěrák v předtočeném dokumentu. Na jevišti pak poděkoval za cenu a připomněl, že když se člověk směje minutu, prodlouží si život o rok.

„Když Pánbůh stvořil Adama a podíval se na to, co vytvořil, smál se prý celý den. Snad proto je věčný,“ řekl nový Génius smíchu. Připojil se tak k držitelům hrdého titulu i sošky Bohumila Kafky, mezi něž patří třeba herci Ivan Trojan, Boleslav Polívka či Jiřina Bohdalová. Slavnostním večerem zněly i písně s texty Zdeňka Svěráka v podání herců festivalových inscenací.

Pro pardubické diváky má Grand Festival smíchu ještě i svůj epilog, který definitivně zakončí 2. května komedie Muž mojí ženy v podání pražského Divadla Na Fidlovačce.

Reklama

Související témata:

Související články

Grand Festival smíchu potřiadvacáté

Pirandellova komedie Každý má svou pravdu v podání Dejvického divadla z Prahy zahájila 27. března ve Východočeském divadle v Pardubicích 23. ročník Grand...

Výběr článků

Načítám