Hlavní obsah

Zbavte se vrátných, vyplynulo z auditu divadel

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Změny v repertoáru a ušetřit za mzdy doporučuje pražským divadlům dlouhý externí audit, který si nechali zpracovat pražští radní. Město, které za audit dalo skoro 30 miliónů korun, opět mluví o transformaci příspěvkových organizací, jimiž některá divadla stále jsou.

Foto: Profimedia.cz

Šatnářky a vrátné by podle výsledků auditu mohly nahradit čipy...

Článek

Schválená kulturní politika města počítá s tím, že by z některých divadel vznikly neziskové organizace.

Ředitel magistrátu Martin Trnka řekl, že se jednání radních o auditu účastnili všichni šéfové divadel. „Finální verze má pro ředitele divadel přijatelnou podobu,“ uvedl Trnka. Podle něho audit trval asi rok a některá doporučení divadla už přijala. Žádný zlomový krok se ale nekoná. Personální změny Trnka označil za „drobné návrhy na snížení počtu zaměstnanců“.

Místo vrátných čipové karty

„Navrhují takové věci jako úsporu čtyř vrátných, že bychom místo nich měli čipové karty,“ reagoval ředitel Divadla pod Palmovkou Petr Kracik. Podle něho ale čipová karta divadelního vrátného nenahradí.

„A umíte si představit divadlo bez uvaděček?“ ptal se s tím, že externí auditoři zkoumali i herecké úvazky a způsob prodeje lístků.

Audit doporučuje méně výpravné hry, v nichž by účinkovalo 4 až 6 herců. „Tím by byla rozkopána celá dramaturgie. Repertoár by zmizel,“ poznamenal Kracik. Gazdina roba Gabriely Preissové, kterou Kracik režíruje, má asi 20 účinkujících. Jinak to nejde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám