Hlavní obsah

Arming nezklamal, překvapil

Novinky, Jiří Tlučhoř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pondělní zahájení 58. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro patřilo tradičně provedení cyklu Smetanových symfonických básní Má vlast, netradičně však bylo svěřeno velmi mladému dirigentovi, což se za několik desítek let nestalo.

Foto: Výstaviště Lysá nad Labem
Článek

Původní záměr organizátorů festivalu pozvat českého dirigenta a houslistu Ondřeje Kukala kvůli jeho vážné nemoci nevyšel, a tak volba padla na 32letého Rakušana Christiana Arminga. S českou hudbou už má za sedm let šéfování Janáčkově filharmonii Ostrava řadu zkušeností a právě při zahajovacím večeru je naplno zúročil.

Původní obavy z Armingových výroků v rozhlase, že v hudbě nezná idylu, ale jen napětí a boj, se nenaplnily. Mou vlast pojal celkem klasicky, nesporně velmi dobře obeznámen s nahrávkami velkých českých dirigentů. Nerozhodl se pro tempové a jiné změny za každou cenu. Potlačil patos, ale ne "českou notu". Zvolil hybnost, svěžest, dynamiku a pečlivost.

Nejlépší Vyšehrad a Šárka

Svým již zkušeným a čitelným gestem dovedl Českou filharmonii k přehlednému a velmi vyrovnanému výkonu, všechna sóla vyšla dobře. Orchestr nehrál rozházeně ani stereotypně, jediné, na co si milovníci Mé vlasti mohli stěžovat, byla absence lesku a moudrosti velké dirigentské osobnosti, což tento talentovaný mladík opravdu nemohl poskytnout. Řekl bych, že nejlépe mu vyšel Vyšehrad a Šárka, ale ani u ostatních symfonických básní se žádný "malér" rozhodně nekonal.

Pražské jaro v televizi

Zahájení nejprestižnějšího domácího hudebního festivalu Pražské jaro, které v pondělí ze Smetanovy síně Obecního domu v Praze přenášela ČT na svém druhém programu, sledovalo téměř 5% diváků, tedy téměř 170 tisíc lidí.

Třetí díl původního seriálu Útěk do Budína na ČT1 si vybralo 20% diváků, s oběma kanály tedy získala veřejnoprávní stanice čtvrtinu televizního trhu.

Téměř každý druhý divák dal přednost Nově a jejímu pořadu Natočto!

Úspěšnější než ČT 1 byla po dlouhé době i Prima, která se po Novém roce musela v hlavních vysílacích časech opět smiřovat s pozicí nejslabší televize. Reprízu Komisaře Rexe tentokrát sledovalo 26% diváků. Zdroj: ATO - Mediaresearch (zaj)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám