Hlavní obsah

Záplava krimi: Nové Případy prvního oddělení, Docent, Stíny v mlze i Pozadí událostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned několik krimi seriálů chystá v současné době Česká televize. Obnovují se Případy prvního oddělení, Radim Špaček natáčí v Ostravě Stíny v mlze a Jan Hřebejk v Olomouci Pozadí událostí.

Foto: Stanislav Dvořák

Petra Hřebíčková

Článek

Po pauze se na ČT vracejí Případy prvního oddělení. Jde o procedurální krimi, která se pořád bude držet podstaty policejní práce, ujišťují tvůrci.

„V současné době píšeme přes maily, videokonference, takhle se v současné době pracuje i u policie, takže to se tam promítne,” uvedl bývalý kriminalista a spoluscenárista seriálu Josef Mareš.

„Jsem rád, že se v kritických situacích dokážeme dohodnout, co je nejlepší pro seriál. Velká debata byla i o tom, jestli se budeme věnovat případu taxi vraha,” doplnil jeho kolega Jan Malinda.

Režisér Jan Hřebejk chystá také sérii o zločinu, žánr však bude úplně jiný. Pozadí událostí má být v podstatě komedie. Hrdinové seriálu Vojtěch Bohdanovský (Jiří Havelka) a Soňa Kostková (Petra Hřebíčková) jsou proto intelektuálové, oba učí na Univerzitě Palackého v Olomouci a prožívají krizi v manželství.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Jan Malinda

Do funkce děkanky filozofické fakulty nastupuje ambiciózní feministka Klusová (Jitka Čvančarová), která všude vidí sexismus a hodlá ho tvrdě potírat. Navíc dojde k sexuálně motivované vraždě studentky a vyšetřovat bude lesbická kriminalistka (Martha Issová).

„Zločin i prostředí jsou záminka. Je to jakýsi šestihodinový film, ten projekt shrnuje nějakým způsobem všechny naše zkušenosti. Je to spíš naše výpověď (s Petrem Jarchovským) o životě než žánrovej film,” vysvětlil ve čtvrtek Hřebejk. „Měl jsem ambici, aby to emocionálně s lidmi otřáslo,” dodal.

RECENZE: Severskému divnohumoru Češi rozumějí

Film

„Mě to velice bavilo, postavy nejsou černobílé, a to mě táhne, abych četla dál,” doplnila herečka Petra Hřebíčková.

Další připravovanou sérii, Docent, napsal opět Josef Mareš. Nejedná se tu o skutečný případ, upozorňuje autor. „Jsou tam dva detektivové a vyplývá z toho spousta humorných a napjatých situací. Pak je tam vysokoškolský profesor, který přichází k policii.”

„Není to žádná rychlokvašná scenáristika,“ pochvaluje si režisér Jiří Strach. „Ono to trvá dva tři roky, ale já si počkám na dobrý scénář... Tentokrát tam není žádné ,mystery‘, jedem podle realistických not, je to příběh z masa a kostí.”

Dvanáctidílná série Stíny v mlze se odehrává na Ostravsku. „Chtěli jsme přinést i zprávu o současné společnosti. Jednotlivé případy nás zavedou do různých prostředí, motorkráři, youtubeři, makléři, řidiči kamionu, bývalí komunisti. Má to silné osobní linky,” poznamenala kreativní producentka Kateřina Ondřejková. Hlavní dvojici kriminalistů hrají Petra Špalková a Jiří Vyorálek.

Foto: Stanislav Dvořák

Jiřina Bohdalová

Režisér Radim Špaček má radost, že se seriál odehrává v Ostravě: „Tam je možné všelicos, já se v Ostravě narodil a do 15 let jsem tam pravidelně jezdil. Vyznám se tam a myslím, že mi to pomohlo ve spolupráci s ostravským štábem.”

Kromě krimi seriálů Česká televize chystá také seriál Špunti na cestě s Miroslavem Donutilem či dokument o Jiřině Bohdalové. V retro sérii Devadesátky si zahrají Ondřej Sokol, Martin Finger, Vasil Fridrich nebo Pavel Batěk.

Reklama

Výběr článků

Načítám