Hlavní obsah

Zápisky Monty Pythonů dal Palin Britské knihovně. Trochu se styděl

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S roztomilým uzarděním daroval herec a scenárista Michael Palin staré náčrtky, zápisníky a scénáře z éry Monty Pythonů Britské knihovně.

Foto: BBC

Michael Palin

Článek

„Trochu jsem se styděl, možná jsem to měl dát nějaké malé místní knihovně,“ řekl BBC Michael Palin.

Materiály pocházejí z let 1965–1987. Obsahují zhruba padesát pythonovských zápisníků, kde najdeme náčrty scének, holé nápady a úvahy i osobní deníkové záznamy. Najdou se tu také scénáře a první smlouva Monty Pythonů s BBC na šest půlhodinových pořadů.

„Nebyla žádná pravidla,“ dodal Palin. BBC se Monty Pythonů ptala, jak to budou dělat, ale oni řekli, že nevědí. „My to uděláme a pak posuďte sami,“ odpověděli producentům.

Foto: BBC

Scénář Monty Pythonů

Slavná britská satirická skupina před třemi roky odmítla nabídku k absolvování světového turné, protože se cítí příliš staří. John Cleese, Eric Idle, Michael Palin a Terry Gilliam mohli získat odměnu 32 miliónů dolarů za turné po Africe, Dálném východě, Austrálii a Americe.

Jejich kolega Terry Jones úplně odešel z veřejného života. Trpí afázií, což je ztráta nebo porucha řeči způsobená nemocí mozku. V tomto případě souvisí s demencí. Jones režíroval slavné snímky Život Briana a Monty Pythonův smysl života, podílel se také na filmu Monty Python a svatý grál.

Reklama

Výběr článků

Načítám