Hlavní obsah

Žaloba: Tarantino žádá odškodné za únik westernového scénáře

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Quentin Tarantino zažaloval internetový server Gawker, který zveřejnil tajný link na jeho nový scénář k plánovanému westernu The Hateful Eight.

Foto: ČTK

Quentin Tarantino

Článek

Odkaz na text The Hateful Eight byl podle BBC na stránkách ještě v pondělí, přestože Tarantinovi právníci žádali o stažení. Uvedli, že je server okrádá o zisk z eventuální publikace příběhu.

„Zpráva, že to je na internetu, jen pokračovala v kauze, kterou rozjel sám Tarantino. Publikovat to je běžný postup, normální součást naší práce – dát lidem informace, na které jsou zvědaví,“ brání se šéfredaktor John Cook.

Žaloba žádá milión dolarů od Gawkeru a další milión od neznámého majitele stránek, které umožňují sdílet soubory. Gawker se domnívá, že žaloba nemá moc šancí na vítězství.

„Není absolutně nic zpravodajského nebo novinářského na tom, že Gawker Media usnadňuje a podporuje porušování autorských práv ke scénáři,“ napsali Tarantinovi právníci.

Scénáře úspěšně vydává 

Faktem je, že Tarantino už dříve oficiálně publikoval scénáře a skutečně na tom vydělal dost peněz. Argument právníků tedy není úplně nepodložený. Scénář byl původně na internetu tajně, jen pro pár lidí – jeden z nich však porušil autorovu důvěru.

Tarantina to minulý týden mimořádně rozčililo a rozhodl se kvůli tomu natáčení filmu úplně zrušit. „Dopsal jsem ten scénář, jen první verzi, a nechtěl jsem začít točit dříve než příští zimu,” vysvětlil režisér. O zveřejnění textu v této fázi rozhodně nestál. Nakonec ho prý asi vydá jako knihu a možná se za pár let k nápadu vrátí.

Osobně dal scénář jen třem hercům včetně Tima Rotha. „Vím, že to neudělal Tim Roth. Jeden z těch dalších to ukázal svému agentovi a ten to hned poslal každému v Hollywoodu.”

K napsání filmu The Hateful Eight ho inspirovala práce na Nespoutaném Djangovi, velice úspěšném westernu, který sklidil pozitivní recenze a vydělal přes 420 miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám