Hlavní obsah

Zahraniční soubory kralovaly na festivalu Jiráskův Hronov

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahraniční soubory bývají na vrcholné přehlídce amatérského divadla Jiráskův Hronov každoročně inspirací i potěšením. Nejinak tomu bylo i letos. Tradičním hostem jsou soubory ze Slovenska. Soubor „A“ a Divadlo Shanti z Prievidze předvedly společně Brechtovu Maloměšťákovu svatbu ve výrazné výtvarné i herecké stylizaci, v níž Brechtova sžíravá satira ožila transfuzí slovenské krve a bujarosti.

Článek

V režii Jozefa Krasuly předvedli herci obraz jednoho svatebního veselí, při němž dojde na destrukci nábytku i lidských vztahů, a to formou přesně rozpohybované, temperamentní grotesky. Myslím, že Brecht by byl spokojen, o hronovských divácích nemluvě. K taneční féerii měla blízko i inscenace souboru z nizozemského města Krov nazvaná Zlatíčka.

Během jedné taneční hodiny se rozvíjejí vztahy mezi dvojicemi způsobem, který je čitelný i přes neznalost jazyka, ostatně textu v sedmdesátiminutovém představení mnoho není. Výkony nizozemských herců-tanečníků byly na profesionální úrovni a hlediště Jiráskova divadla dunělo smíchy a nadšeným aplausem.

Dělení na amatérské a profesionální divadlo je ošidné

Zcela jinou notu přivezla do Hronova dvojice herců a režisérů Rosa a Hans Zachovi z rakouského Holzhausenu. Aktovku rakouského moderního klasika Felixe Mitterera Můj netvor rozehráli detailně herecky propracovaným a emotivně strhujícím způsobem. Příběh o ženě, týrané přízrakem manžela, kterého nechala uhořet v posteli, odkazuje k minulosti obou manželů, v níž nechybí citové strádání a týrání. Oba herci, partneři v životě i na jevišti, předvedli vysokou školu hereckého kontaktu a vzájemné inspirace.

Dělení na amatérské a profesionální divadlo je ošidné. Divadlo je jen dobré nebo špatné. Tři zahraniční inscenace předvedly v Hronově to první. Na závěr festivalu se ještě v doprovodném programu představil soubor z amerického Oregonu s vaudevillem Závan minulosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Jiráskův Hronov letos zdobí dvě sedmičky

Nejstarší festival amatérského divadla v Evropě, 77. Jiráskův Hronov, byl oficiálně zahájen v sobotu 4. srpna na náměstí ve východočeském Jiráskově rodišti....

V Hronově bodují ovce, orel i žáby

Ovce, vlci, jehňata, žáby i čolci. To vše se letos vyskytuje na prknech 78. Jiráskova Hronova, vrcholné mezidruhové přehlídky toho nejlepšího,...

Výběr článků

Načítám