Hlavní obsah

Začala oprava otáčivého hlediště

Právo, Lucie Kándlová

Jihočeské divadlo začalo ve středu 10. června s rekonstrukcí otáčivého hlediště v Českém Krumlově. Opravy za dvacet čtyři milionů korun potrvají do jara příštího roku.

Foto: Petr Skřivánek, Právo

Jihočeské divadlo zahájilo ve středu rekonstrukci otáčivého hlediště v Českém Krumlově.

Článek

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově zůstane letos bez diváků. Kvůli koronaviru zrušili divadelníci všechna představení. Místo herců jsou tak nyní v zámecké zahradě dělníci. Ti opraví kovovou konstrukci z roku 1994, která váží šest set padesát tun a kterou pohánějí čtyři elektromotory. Zásadní opravou projde také elektroinstalace. V červenci by se také měl začít rekonstruovat přilehlý letohrádek Bellarie.

Odstraní sedačky

„Statika otáčivého hlediště se zhoršila, a oprava je proto nezbytná. Rozhodli jsme se, že letošní sezonu, která by byla postižená koronavirem a my bychom stejně sčítali ztráty v desítkách milionů korun, obětujeme a s opravou, kterou jsme plánovali v příštím roce, začneme letos,“ uvedl Lukáš Průdek, ředitel Jihočeského divadla v Českých Budějovicích.

Ve středu dopoledne začali dělníci odstraňovat všech šest set čtyřicet čtyři sedaček z hlediště. „Stavební firma musí nejdříve otáčivé hlediště odstrojit. Zmizí sedačky, betonové části i opláštění. To bude trvat minimálně měsíc.

O návrat ke kultuře je zájem

Kultura

Až pak bude jasné, nakolik a v jakých místech je ocelová nosná konstrukce poškozená. V ten moment připraví projektant detailní projekt oprav,“ dodal Průdek s tím, že divák žádnou změnu nepozná, protože nejde o rekonstrukci, ale o opravu stávajícího otáčivého hlediště.

Herci se vrátí na jaře 2021

A nutná je i revize elektroinstalace. Stávalo se totiž, že při představení vypadávalo osvětlení i zvuk.

Točna by se měla opravovat až do jara příštího roku. Pokud půjde vše podle plánu, herci začnou na otáčivém hledišti znovu zkoušet v dubnu 2021.

Divadla dohánějí odložené premiéry

Kultura

Otáčivé hlediště v českokrumlovské zámecké zahradě patří městu České Budějovice, které má s památkáři smlouvu o pronájmu. Divadelníci tu mohou hrát zatím do roku 2023. Každoročně se na otáčivém hledišti odehraje asi osmdesát představení, které navštíví přes padesát pět tisíc návštěvníků z celého světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám