Hlavní obsah

Divadla dohánějí odložené premiéry

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli krizová situace kolem koronavirové nákazy ještě zcela nepominula, řada divadel se již vrátila k normálnímu provozu. Snaží se ze všech sil do konce sezony dohnat odložené premiéry, a to napříč žánry. Od nového cirkusu přes činohru až k loutkám.

Foto: archiv Cirk La Putyka

Inscenace Cirku La Putyka Kaleidoscope se odehraje na Letní scéně Jatka78.

Článek

Novocirkusový soubor Cirk La Putyka připravil na 9. června premiéru Kaleidoscope. Finský režisér Maksim Komaro, který se souborem již uvedl inscenace Slapstick Sonata, Play, Batacchio a Isole, ji kvůli zavřeným hranicím připravil na dálku z Helsinek online za pomoci kamer a monitoru. Vedle disciplín, jako jsou skoky na trampolíně, walking globe a závěsná akrobacie, uvidí diváci poprvé i takzvaný naskakovaný teeterboard a rolla bola.

Krom zkušených členů souboru Jiřího Weissmanna, Michala Boltnara a Daniela Komarova se v inscenaci představí i nové tváře Helena Nováčková, Adéla Míšková a Adam Joura doplnění Nikol Fryšovou a Naimem Ashhabem.

Českou premiérou, jež se odehraje 9. června, bude Otcovrah německého dramatika Arnolta Bronnena. Uvede ho pražské Divadlo X10 v překladu Jaroslava Achaba Haidlera a v nastudování kmenového režiséra souboru Ondřeje Štefaňáka.

Ve stejný den uvede premiéru inscenace Jenovéfa i plzeňské Divadlo Alfa. Navazuje na dramaturgickou řadu titulů lidových loutkářů pro všechny věkové generace, jakými jsou i Don Šajn a Doktor Faust. Příběh o utrpení brabantské hraběnky Jenovéfy byl poprvé zaznamenán již ve 14. století a rozšířil se i u nás zejména v knížkách lidového čtení. Historii o ctnostné Jenovéfě nastudoval s plzeňským souborem Tomáš Dvořák.

Premiéru hry Kabinet zázraků neboli Orbis pictus připravilo 13. června Naivní divadlo v Liberci. Inscenace, jež se inspiruje učebnicí Jana Ámose Komenského, je divadelním úvodem do fungování planety Země a dílem tvůrčího týmu kmenové režisérky divadla Michaely Homolové.

Prušinovský režíruje v Divadle Na zábradlí

Zlatá pláž je titul hry scenáristy Jaroslava Žváčka a režiséra Jana Prušinovského. Oba vstupují na scénu pražského Divadla Na zábradlí s původním textem na téma Může ošklivý člověk beze škol dosáhnout životního štěstí? Prušinovský obsadil do hlavních rolí Jiřího Černého, Jiřího Vyorálka a Barboru Bočkovou. Předpremiéry budou 10. a 11. června.

Inscenaci Rain Woman dramatika Davida Drábka uvádí 11. června v autorově režii pražské Divadlo D21. Název odkazuje na film Rain Man Barryho Levisona. Režisér Drábek to vysvětluje: „Prostě najednou se musíte popasovat s tím, že máte staršího sourozence, který je autista. Ale to je taky celá podobnost s předlohou. Jdeme jinudy. Diváci se u nás podobají rybímu oku bezpečnostní kamery, co zabírá několik měsíců dění v jednom pokoji.“

I pražské Studio Hrdinů zve na poslední premiéru letošní sezony. Bude jí autorský projekt česko-polské režisérské dvojice Igy Gańczarczyk a Magdy Jiřičky Stojowské Ferrante club. Premiéra se odehraje v pátek 12. června na scéně ve Veletržním paláci.

V jihočeských Malovicích otevře 13. června Divadlo Continuo divákům Švestkový Dvůr. Jako první pokoronavirovou premiéru uvede inscenaci Hic Sunt Dracones, vizuální báseň s prvky magické obrazivosti, absurdity a grotesknosti. V inscenaci spojující fyzické, loutkové a výtvarné divadlo vznikají v propojení lidského těla a materiálu neznámé krajiny, nepoznané bytosti a nepředstavitelné příběhy.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám