Hlavní obsah

Zábřežští zvoníci získali obraz malíře Toulce, vystaví ho v kostele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvoníci, kteří se starají o věž kostela sv. Bartoloměje v Zábřehu na Šumpersku, nedávno získali obraz piety mohelnického malíře Leopolda Toulce z roku 1869. A právě tam ho ve středu 1. května poprvé představí veřejnosti. Novinky o tom informovala mluvčí města Lucie Mahdalová.

Foto: Městský úřad Zábřeh

Autorská signatura malíře Leopolda Toulce.

Článek

Obraz zvoníci jako anonymní dílo dostali darem ze zrušené fary v Šubířově. „Při restaurování byla objevena autorská signatura mohelnického malíře Leopolda Toulce a vročení 1869. Podařilo se tak zachránit umělecké dílo se vztahem k našemu regionu. Místo pro trvalé umístění obrazu se teprve hledá,“ uvedl zábřežský patriot a zvoník Aleš Pátek.

Malíř Leopold Toulec se na svých malbách častěji podepisoval německy jako Tauletz. Doposud je od něj znám obraz Panny Marie Immaculaty z roku 1877, který je v mohelnickém muzeu, a obraz Nejsvětější Trojice z roku 1920 v soukromé sbírce.

Foto: Městský úřad Zábřeh

Obraz piety Leopolda Toulce

Toulec se vedle vlastní tvorby věnoval restaurátorství, pracoval například pro kostel sv. Tomáše z Canterbury ve své domovské Mohelnici.

„Záchrana a objev obrazu mohelnického malíře Toulce z roku 1869 jsou dalším úspěšným počinem skupiny přátel kolem kostela sv. Bartoloměje, který napomůže posílit kulturní identitu našeho regionu. V posledních letech se podařilo získat například dlouho ztracený zvon z roku 1801 či domněle neexistující sádrový model pro bronzovou sochu Tomáše Garriguea Masaryka, který v poválečném období vytvořil pro město Zábřeh sochař Antonín Berka,“ uvedl zábřežský František John (KDU-ČSL).

Obraz bude k vidění při středečních májových prohlídkách věže kostela sv. Bartoloměje od 9:00 do 16:00 hodin, kdy se koná Den mikroregionu Zábřežsko.

Zábřeh stvrdil partnerství s Dawson City. Města spojuje dobrodruh Welzl

Koktejl
Související témata:
Leopold Toulec

Výběr článků

Načítám