Hlavní obsah

Za Nirvanou na koncert do Readingu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když britský rockový magazín Kerrang! hledal v plebiscitu sto koncertů, které otřásly hudebním světem, našel jako vítězný ten, jenž se uskutečnil 30. srpna 1992 v programu britského Readingu.

Článek

Na tehdejším ročníku věhlasného festivalu vystoupila v roli hlavní hvězdy americká Nirvana, blahoslavená kapela, jež se vyhřívala (a dodnes vyhřívá) na výsluní všeobecného zájmu, byť její hudba neměla s tradičně chápaným mainstreamem nic společného.

Sedmnáct let po slavném koncertu vychází jeho záznam ve formátu DVD a CD. Technici dobový obraz zdokonalili, zvukaři originální zvuk umně zremasterovali (tedy též zdokonalili) a obrazový záznam zůstal netknutý. Jsou na něm ke zhlédnutí plusy i minusy, s nimiž se tehdy trojice kolem zpěváka a kytaristy Kurta Cobaina na pódiu pasovala.

Začátek vystoupení je rozpačitý. Cobaina přivezou na pódium na invalidním vozíku a on předstírá slabost, skomírá. Pak si ztěžka stoupne k mikrofonu, cosi zaskřehotá a svalí se k zemi. Publikum ale příliš nereaguje, čeká, co se bude dít.

Cobain na zemi chvíli vydrží, pak se ale postaví, kapku otráveně si zavěsí na rameno kytaru, přišourá se k mikrofonu a již plný síly a svěží odstartuje Breed, úvodní skladbu koncertu.

Tanečník strhával až příliš pozornosti

Byť tehdy Nirvana vystupovala ve třech (vedle Cobaina ještě baskytarista Krist Novoselic a bubeník Dave Grohl), na pódiu byl po většinu koncertu i chlapík, který svými trhavými pohyby improvizoval na téma tanec. Ve výsledku na sebe strhával až příliš pozornosti, neboť frontman Cobain se od mikrofonu po dobu koncertu prakticky nehnul a největší vzrušení vyvolal mile podanou informací, že jednu skladbu posílá své lásce Courtney Love, kterou moc miluje.

Do písně Sliver se nemohl trefit ani ve výškách, ani v nízkých polohách, v jiných kompozicích poletoval na hranici intonačního vkusu, též trochu jamoval. Přesto to byl úžasný koncert.

Nirvana měla už tehdy v repertoáru pecky In Bloom, About A Girl, Polly nebo Smells Like Teen Spirit, pro hudební scénu znamenala svěží vítr z amerických břehů, pro mládež generační naději, pro vydavatele jasný zdroj zisku. Byla všeobecně potřebná a v srpnu 1992 to ještě dokázala unést.

Nirvana:

Live At Reading Universal Music, 97.00 (DVD) a 78:00 CD)

Záznam z Readingu je dobovým svědectvím o koncertní formě nejdůležitější kapely devadesátých let minulého století. Když Nirvana se sebevraždou Kurta Cobaina ve čtyřiadevadesátém roce ze scény seskočila, zanechala po sobě tak kultovní opar, že jej žádná další formace dosud nezdolala. I proto je vydaný soubor přínosný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám