Hlavní obsah

Za Francoise Saganovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Ve věku 69 let podlehla v pátek plicní embolii ve městě Honfleur slavná francouzská spisovatelka Francoise Saganová. Před několik dny byla převezena do nemocnice se srdečními problémy. Saganovou proslavila v roce 1954 už její první kniha Dobrý den smutku. To jí bylo 18 let. Saganová napsala na 50 knih a her, jako jsou Jeden úsměv či Máte ráda Brahmse.

Foto: Květa Korbářová

Hrad Svojanov je opředený tajemnými legendami. Postavy z nich ožijí 28. a 29. října 2016. (foto: archiv hradu)

Článek

U smrtelného lože Saganové byli přítomni její blízký přítel a syn.

Prezident Jacques Chirac po smrti spisovatelky uvedl: "Byla.vůdčí postavou své generace a pomohla zlepšit postavení žen ve Francii. S jejím odchodem ztrácí Francie jednu z nejlepších a nejcitlivějších autorek. S citem a bystrostí odhalovala ducha a vášně lidského srdce."

Divoký život Saganové

Saganová se narodila v bohaté rodině v roce 1935. V roce 1953 naspala své první a klíčové dílo Dobrý den smutku, které zachycovalo rozčarováni dospívající dívky z buržoasní rodiny. Saganová se stala se prototypem rebelky, kterou ovlivnil jazz a existencialismus. Později měla problémy s drogami.

Byla velmi rozporuplnou osobností, která si ráda užívala života a rozhazovala peníze. Milovala hazard a rychlá auta. V roce 2002  byla dokonce odsouzena k podmínečnému trestu, protože krátila daně. V roce 1994 zatajila příjmy ve výši 800 000 eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám