Hlavní obsah

Z automatu a za pár korun. Artmaty nabízejí kolemjdoucím miniaturní umělecká díla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umění nemusí stát moc a pořídit se dá i mimo galerie a umělecké ateliéry. Třeba v takzvaných artmatech, které stojí na veřejně dostupných místech. Staré, repasované automaty nabízejí miniaturní umělecká díla komukoli a jen za pár korun. Jeden nový přibyl tento týden do pražských Holešovic. Prohlédla si ho i kamera Novinek.

Artmat v Cross ClubuVideo: Novinky

 
Článek

Dříve se v nich prodávaly cigarety nebo levné hračky, teď přibližují talenty současné výtvarné scény. Z automatů se staly artmaty. Ten nejnovější je oranžový, svítí do dálky a uvnitř skrývá kapsle vyrobené z recyklovaného plastu.

„Je to úplně jednoduché, vezmete padesátikorunu, vložíte ji do automatu, otočíte a vypadne vám dílo,“ ukazuje Novinkám jedna ze zakladatelek projektu Petra Widžová, jak artmat funguje.

Lidé u něj zažívají moment překvapení, dopředu totiž neví, jaké dílo jim zrovna automat nabídne.

Foto: Novinky

Artmat v Praze-Holešovicích

„Právě jsme vytáhli z kapsle amulet od umělkyně Marie Ladrové, která se věnuje mimo jiné oživování chodských tradicí. Tady vidíte kousek, který pracuje s chorošem. Z toho se kdysi právě na Chodsku vyráběly třeba čepice, vesty a další doplňky,“ popisuje, na co předmět s vyobrazenou černou hlavou psa a červeným jazykem odkazuje.

„Většinou do artmatů vybíráme čerstvé absolventy vysokých uměleckých škol. Tady v tom novém automatu najdete výběr pěti umělců, třeba díla od zmiňované malířky Marie Ladrové, od ilustrátora Marka Dubce, nebo třeba miniknížečky z projektu Little Books,“ vyjmenovává Widžová.

Květiny jsou Slovákův život

Muži

Do projektu se pustila v roce 2019 s kolegyní Josefinou Frýbovou. Obě se pohybují ve světě umění a pracují jako kurátorky. Inspiraci k artmatům našly na cestách po Německu.

„Existuje tam velká síť těchto automatů. Ale moc se nám nelíbil obsah, který nabízely, takže jsme si řekly, že ten projekt přetavíme podle svého do českého prostředí a budeme nabízet kurátorovaný výběr umělců. Tak aby byl obsah kvalitní a dal se například i sbírat a potencionálně mohl růst v budoucnu na hodnotě,“ popsala myšlenku, která stála na začátku.

Repasované automaty nejrůznějšího druhu mají aktuálně nejen v Praze, ale také v Plzni a Humpolci, ten v Brně stačil zničit vandal. Narazit se na ně dá i v zahraničí, kde kurátorky spolupracují s Českými centry – v Berlíně, Paříži a Tbilisi.

Foto: Novinky

Kapsle stojí padesát korun

Holešovický automat připravovaly dva roky. „Hlavně po technické stránce, jedná se o opravdu starý typ automatu, bylo velmi těžké ho opravit a znovu zfunkčnit,“ objasňuje.

Naplnily ho zhruba sedmdesáti kusy kapslí a doplňovat je plánují co dva týdny. Na rušném místě se však automat někdy stihne vyprodat už za víkend.

Nápad na netypický prodej umění podle zakladatelek baví jak veřejnost, tak samotné tvůrce.

„Jsou rádi, že se jedná o takovou hravou formu prezentace. Dokážeme je dostat i mimo tu klasickou bublinu lidí, kteří nechodí často do galerií nebo se tolik nezajímají o umění. Takto v tom veřejném prostoru se k němu může dostat opravdu kdokoli,“ říká Widžová.

Projekt financují kurátorky hlavně z tržeb za umělecká díla a dofinancovávají ho z grantů, především doprovodné programy, které k některým dílům pořádají, třeba formou workshopů.

Foto: Novinky

Artmat nabízí díla mladých umělců

Japonské prodejní automaty budou v případě zemětřesení nabízet jídlo zdarma

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám