Hlavní obsah

Vzpomínka na divadélko Ateliér

Právo, cg

Zapomenuté divadlo Ateliér se jmenuje publikace připomínající atmosféru bývalého klubu Olympik v pražské Spálené ulici, které od roku 1971 na celé desetiletí zvalo díky manažerovi Josefu Márovi na pódium zpěváky, herce a muzikanty. V úterý se mnozí z nich sešli v dnešních prostorách Divadla Ypsilon na křtu této útlé knížky.

Foto: Petr Horník, Právo

Při křtu bylo veselo. Na snímku zleva Petr Janda, Jan Schmidt, Marie Rottrová, Boleslav Polívka, Miloslav Zapletal, Joef Mára, Viktor Mára.

Článek

Mára, duše tohoto místa, který na něj zval Marii Rottrovou, Ivana Mládka, Josefa Dvořáka, bratry Justy, Miloše Skalku, Jiřího Černého a další, se Právu vyznal, že jde o velice nostalgickou vzpomínku. „Praha je fajn,“ řekl také.

Z kanadského kdysi exilu přijíždí s manželkou na jaře a na podzim, takže má podle svých slov větší představu o českém divadle než mnohý Pražan.

Miloš Zapletal, který s Václavem Matějíčkem knihu sestavil, na dobu uzavřenou Márovou emigrací v roce 1981, vzpomínal jako na azyl svobodného divadla, kde se po večerech scházeli pražští umělci. A ve své době tu vystupovali i zakázaní umělci jako Pavel Landovský, Karel Černoch a další.

Jaromír Hanzlík si zase připomněl chvíle, kdy nemohli vystupovat právě Černoch a Eva Olmerová, ale jako „doprovod“ vyprávějícího herce to právě tady šlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám