Hlavní obsah

Vzácná madona z lipového dřeva se vrací polské farnosti

Právo, Peter Kováč

V pondělí předal v Praze ředitel Arcidiecézního muzea v Olomouci Michal Soukup šťastně objevenou gotickou madonu ze 14. století proboštovi farnosti ve slezské Nise Mikolajovi Mrózovi.

Foto: Právo - Petr Hloušek

Ministr kultury Daniel Herman a polský probošt Mikolaj Mróz s madonou v detailu.

Článek

Po sedmdesáti letech se tak do Polska vrací cenná památka středoevropského gotického sochařství, která byla do roku 1945 ozdobou polské Nisy a až loni byla náhodně nalezena na Moravě.

Madona k nám byla vyvezena z obavy kvůli bombardování Slezska. Mikolaj Mróz Právu řekl: „Některé cennosti se do Nisy vrátily hned po druhé světové válce. Před deseti lety jsme v Polsku dokonce objevili tajně zazděné stříbrné liturgické předměty z našeho kostela, takže chyběla právě jen madona. Považovali jsme ji za definitivně ztracenou.“

Téměř metr vysokou sochu z lipového dřeva identifikovali čeští historikové umění Ivo Hlobil a Jana Hrbáčová během přípravy výstavy Gotické madony na lvu, která je do 11. května k vidění v olomouckém Arcidiecézním muzeu.

Dílo bylo ukryto v depozitáři muzea a nikdo netušil, že jde o pohřešovaný skvost.

Foto: Právo - Petr Hloušek

Madonna se po sedmdesáti letech vrací do Polska.

Madona byla 12. března 1945 z Polska odvezena v obavě před bombardováním Nisy a uložena ve farním kostele v Javorníku. Jak a kdy se přesně dostala do muzea, není známo. Předání sochy na Velvyslanectví Polské republiky v Praze se účastnil i český ministr kultury Daniel Herman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám