Hlavní obsah

Výstavě World Press Photo kraluje Antonín Kratochvíl

Novinky, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejprestižnější výstava novinářské fotografie World Press Photo byla otevřena v pondělí v pražském Karolinu. Potrvá do 24. září. Mezi sto padesáti vítěznými snímky kralují práce českého fotografa žijícího v Americe Antonína Kratochvíla, který se stal držitelem dvou hlavních trofejí a doma navíc obdržel i čestnou cenu pražského primátora.

Foto: Supraphon

Novinkové album Karla Gotta se jmenuje Dotek lásky.

Článek

Třináctičlenná mezinárodní porota ocenila Kratochvílův snímek z barmského vězení určený pro přílohu listu The New York Times (první místo za jednotlivou fotografii v kategorii reportáž) a fotografii prodavačky masa v Kongu pro časopis Discover (první cena v oblasti příroda a životní prostředí).

"Barma obsadila po Afghánistánu první místo v prodeji drog a zdejší vláda proti tomu tvrdě zakročila. Získal jsem důvěru místních ochránců zákona a dostal jsem se do věznic pro překupníky. Vládnou tam nepředstavitelně kruté podmínky. Vězni musí dlouhé hodiny sedět v železech ve strnulé poloze. Fotografie z Afriky se dotýkají jiného problému - nepovoleného lovu zvířat z pralesa, což ohrožuje některé živočišné druhy," charakterizoval Kratochvíl své snímky.

Antonín Kratochvíl působí v USA

Světoznámý fotograf se narodil v roce 1947 v Československu, vyrostl v pražském Karlíně a po Pražském jaru emigroval na Západ. Nyní žije v New Yorku a je současně členem nezávislé fotografické skupiny VII. se sídlem v Paříži. Mezinárodní expozici vítězů World Press Photo doprovází i výběr z jeho nejaktuálnějších fotografií, které udělal během války v Iráku.

"V Iráku jsem byl celou dobu od vypuknutí konfliktu až do jeho konce. Vrátil jsem se před pár měsíci, takže jsem tu zažil ještě i partyzánský odpor. Připravujeme o tom s kolegy z naší agentury knihu, která vyjde v Americe. Bude mít obyčejný název: Válka," uvedl na výstavě sérii tradičně černobílých snímků, vyfocených především v okolí Basry.

Další oceněné snímky

Vítězným snímkem World Press Photo 2003 se stal záběr na pohřeb obětí zemětřesení v Iráku, který pořídil arménský fotograf Eric Grigorian, žijící v Americe a pracující pro Los Angeles Daily News. Fotografie nebyla v tisku zveřejněna, protože Grigorian ji agenturám dodal až několik dní po živelné pohromě, takže už nebyla aktuálně zajímavá. Svoje místo však dostala na World Press Photo a zaujala odbornou porotu natolik, že jí byla udělena hlavní cena soutěže.

Předsedu hodnotící komise, bangladéšského fotografa Shahidula Alama, oslovil Grigorian zejména díky malému chlapci, který sedí na hrobě svého otce. "Smrt, pro niž truchlí, možná nezajímá svět, ale pro něj se svět možná zastavil," řekl. Soubor fotografii Erica Grigoriana z Iránu, ale i z londýnského metra a z Hollywoodu si lze prohlédnout na internetové adrese: http://www.ericgrigorian.com/.

Letošního ročníku mezinárodní novinářské soutěže se celkem zúčastnilo 3 913 profesionálních fotografů ze 118 zemí světa. Počet přihlášených byl zatím rekordní. Porota ocenila v devíti kategoriích 55 autorů z 21 zemí. Výběr z World Press Photo je v České republice pravidelně k vidění už od roku 1990.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyhlášeny ceny World Press Photo 2002

Prestižní fotografickou soutěž World Press Photo za rok 2002 vyhrál snímek pořízený v Iránu při pohřbu obětí zemětřesení. Výsledky čtyřicátého šestého ročníku...

Výběr článků

Načítám