Hlavní obsah

Vyhlášeny ceny World Press Photo 2002

ČTK, BBC, Lenka Hloušková, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTERDAM

Prestižní fotografickou soutěž World Press Photo za rok 2002 vyhrál snímek pořízený v Iránu při pohřbu obětí zemětřesení. Výsledky čtyřicátého šestého ročníku soutěže byly v pátek vyhlášeny v Amsterdamu.

Článek

Černobílá fotografie zachycuje nešťastného chlapce, který nad hrobem otce drží jeho kalhoty. Jejím autorem je třiatřicetiletý arménský fotograf Eric Grigorian, který žije v Los Angeles. Pořídil ji loni v červnu, když pracoval pro newyorskou agenturu Polaris Images v oblasti íránského Kazvínu. Nešťastné dítě s uplakaným obličejem tisknoucí otcovy kalhoty vyfotografoval v momentě, kdy iránští vojáci pohřbívali na 500 obětí otřesů půdy, které zcela zničily dvanáct vesnic. Za vítězství v soutěži získá 7 tisíc dolarů (asi 210 tisíc Kč).

Dvě ceny pro Kratochvíla

Dvě z cen obdržel i fotograf Antonín Kratochvíl. Pětapadesátiletý fotograf pochází z Československa, ale v posledních dvaceti letech žije převážně v USA. Z novinářské soutěže World Press Photo si cenu odnesl v minulosti už několikrát, v posledních letech za portréty herců Willema Dafoe a Jeana Reno. Tentokrát však porota ocenila jeho typičtější práce, neboť se věnuje hlavně sociálnímu dokumentu. Dostal dvě první ceny, v kategorii jednotlivý snímek se všeobecnou tematikou za záběr z věznice v Barmě, jenž pořídil pro přílohu listu The New York Times, a v kategorii Příroda a životní prostředí za snímek zachycující prodavačku masa v Kongu pořízenou pro časopis Discover.

Většinu roku cestuje po světě, a proto se v rodných Čechách objevuje málokdy, a pokud už zemi navštíví, uspořádá tu většinou i dobročinnou aukci pro český UNICEF. První větší návrat domů podnikl před třemi lety, když mu Národní galerie v Praze připravila samostatnou výstavu ve Veletržním paláci. "Z fotografií, které nasnímal v nelidských podmínkách, je zřejmé, že je obdařen schopností dorozumět se s trpícími natolik, že sami sdílíme bezprostřednost živého kontaktu s nimi," řekla tehdy ke Kratochvílovým reportážím kurátorka výstavy Magdalena Juříková. Kratochvil se ale nepohybuje uprostřed válečných akcí jako třeba český reportér Jan Šibík, který v roce 2000 přivezl domů sérii burcujících snímků z africké Sierry Leone. "Většinou tam přijíždí až poté, kdy si celý svět myslí, že ta hrůza už je pryč. Ale ona není a nejvíc asi postihuje děti," vyjádřil se k jeho snímkům pražský galerista Jaroslav Pecka, který fotografa v Česku zastupuje. Kratochvil je i respektovaným portrétistou. Netvoří však aranžované a nasvícené snímky, kterých jsou plné časopisy po celém světě. I slavné osobnosti fotí černobíle a třeba venku na ulici, podobně jako své dokumenty.

Nebývalý zájem o soutěž

Do letošního ročníku World Press Photo se přihlásilo 3913 autorů, kteří porotě poslali rekordních 53 597 děl. Záběry pocházely ze 118 zemí světa. Porota nakonec včera udělila ceny 55 fotografům v 18 kategoriích.

Patří mezi ně i Japonec Tomohisa Kato za snímek severokorejského žadatele o azyl u brány japonského konzulátu v Číně. Dalším oceněným politickým tématem se stal aktuálně vydávaný seriál fotoreportéra agentury AFP Georgese Gobeta z Pobřeží slonoviny. V kategorii seriálu se všeobecnou tématikou bodoval navíc dánský fotograf Jan Dagö za snímky ze Sierry Leone.

Všechny ceny pořadatelé předají 27. dubna na slavnostním vyhlášení v Amsterdamu.

VˇPraze budou oceněné fotografie k vidění od 2. do 23. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám