Hlavní obsah

Výstava v Plzni nabízí průřez tvorbou Jana a Káji Saudkových

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Plzni začala výstava, která představuje průřez desítkami let tvorby bratří Saudků. V Západočeském muzeu mohou lidé vidět 70 černobílých fotografií od Jana a stejný počet komiksů, kreseb a ilustrací od jeho dvojčete Káji, řekl kurátor výstavy Miroslav Houška. Výstava bude v Plzni do 27. listopadu.

Foto: Archiv, Právo

Jedna z kreseb Káji Saudka

Článek

Kolekce v Plzni vychází z velké souborné výstavy, která se loni konala v Praze v galerii na Staroměstském náměstí k 80. narozeninám bratří Saudků. Pořádala ji Gallery of Art Prague sběratele Zdeňka Kočíka, který má kolekci děl obou autorů.

„Byla to první společná výstava, podařilo se nám je dát dohromady. Po Praze je Plzeň prvním místem, kde se výstava ve zmenšené podobě představuje,” řekl Kočík. Pražskou výstavu podle něj navštívilo za necelý rok 150 000 lidí. Zhruba 70 procent byli Češi, zbytek zahraniční turisté, i když ostatní výstavy mají opačný poměr návštěvníků.

Výstava představuje celoživotní tvorbu obou bratrů. „Levá část galerie je věnovaná Kájovi, pravá Janovi. U něho jsme se dohodli až na místě, že vystavíme pouze černobílé fotografie. Celá řada těch černobílých fotografií vyvolává krásnou poetiku,” řekl kurátor Houška. Více než půlstoletí staré Kájovy kresby či Janovy fotografie podle něj mají stále sílu přilákat pozornost i mladých lidí. Známější jsou Janovy kolorované fotografie, proto mohou být pro někoho černobílé snímky překvapivé.

Výstava ukazuje Janovy fotografie zhruba od 60. do 90. let minulého století a Kájovu tvorbu z 50. až přibližně 70. let. „Jsou tady i fragmenty komiksů, které se našly po šuplíkách,” uvedl Houška. Mezi Kájovými díly jsou také nákresy, které vytvářel pro Jana, který podle nich pak fotil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám