Hlavní obsah

Výstava připomíná počátky lyžování. K vidění jsou i lyže s vázáním Jiřího Rašky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kandahár - lyžařské vázání, které změnilo svět. Tak se nazývá výstava v Muzeu Bílovec na Novojičínsku, která je věnována proslulému lyžařskému vázání, jež vyráběla firma Massag právě v Bílovci. Mimo jiné ho používal i legendární český skokan na lyžích Jiří Raška.

Foto: spolek Elegant

Lyžníci v Beskydech

Článek

„Výstavu si u nás lidé mohou prohlédnout až do konce ledna. Ve čtvrtek 11. ledna se navíc mohou zúčastnit i přednášky zaměřené na počátky lyžníků v Beskydech,“ sdělila za muzeum Simona Lindovská.

Dodala, že výstava mohla vzniknout jen díky jejich spolupráci s Muzeem ve Frenštátu pod Radhoštěm, Muzeem Těšínska, společností KOH-I-NOOR MASSAG a kulturně-sportovním spolkem Elegant z Ostravy.

Foto: Lenka Gulašiová

Proslulé lyžařské vázání kandahár

„Výstava je rozdělena do dvou částí. Ta první návštěvníky seznámí s počátky lyžníků v Beskydech. Druhá je věnována už přímo kandaháru, tedy jednomu z nejslavnějších vázání na světě, které položilo základ bezpečnému lyžování,“ ukazovala Lindovská s tím, že olympijský vítěz ve skoku na lyžích Jiří Raška toto vázání používal od roku 1930 až do 70. let minulého století.

Poslední závod: Jaroslav Plesl hraje muže, který jako první sjel Václavské náměstí na lyžích

Film

Vznik patentu

Název vázání úzce souvisí s osobností britského polního maršála Fredericka Robertse z Kandaháru, jenž se v roce 1911 stal patronem lyžařského závodu. Následně byl maršál dlouhé roky úzce spojen se vším, co souviselo s lyžováním a mělo nádech vysoké úrovně, noblesy a elegance.

„Toho využila švýcarská firma, která dala název kandahár svému patentu na lyžařské vázání. Zmíněný patent v roce 1930 koupil Massag z Bílovce a začal s výrobou lyžařského vázání kandahár,“ vysvětlovala pracovnice bíloveckého muzea.

Foto: Lenka Gulašiová

Dobové sáně

Podotkla, že vázání kandahár bylo ve své době opravdu revoluční, protože přešlo z řemenného na lankové, tedy na to bezpečnější.

„V 70. letech 20. století se však už vývoj opět posunul dál a Massag musel hledat nové řešení. Nalezl je opět ve Švýcarsku a v roce 1974 zakoupil licenci na vázání gertsch, které vyráběl do 90. let 20. století,“ upřesnila.

Občané z Bílovce zapůjčili lyže

S exponáty na výstavu pomohli muzeu i samotní obyvatelé Bílovce. Zapůjčili lyže s oběma zmíněnými typy vázání. A nejen to. Přinesli i historické fotografie s dobovými snímky lyžařů na svahu bíloveckého kopce Fogl.

Foto: Lenka Gulašiová

Historické lyže

Další lyže na výstavu půjčil i ostravský spolek Elegant. „Máme od nich půjčené norské lyže z 19. století až po kandahár z roku 1970. Muzeum Těšínska nám zase poskytlo dobové sáně a frenštátské muzeum výstavu obohatilo o lyže s kandahárem od Jiřího Rašky. Máme tu i jeho poháry a medaile,“ líčila dále Lindovská.

Foto: spolek Elegant

Lyžníci v Beskydech

Součástí expozice jsou i dva krátké filmy: jeden o historii lyžování v Beskydech, druhý o obnovené výrobě jasankových lyží v Orlických horách. Výstavu ve čtvrtek 11. ledna v 17 hodin doplní přednáška Počátky lyžníků v Beskydech.

Karin Raszková z Elegantu zde návštěvníkům nastíní historii lyžování i obnovenou výrobu jasankových lyží, které se na Orlicku začala věnovat parta nadšenců.

Přednášku bude provázet množství dobových fotografií, jež přítomným přiblíží lyžování v Beskydech na počátku 20. století.

Okujemi mumifikované barbíny v sexuálních pozicích připomínají zkamenělá těla v Pompejích

Kultura

I bezcílné bloudění krajinou může být cíl

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Muzeum Bílovec

Reklama

Související témata:
Jiří Raška

Výběr článků

Načítám