Hlavní obsah

Výstava: Ostrava za sametové revoluce nezaspala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svobodné muzeum. Takový název dostala výstava mapující klíčové události sametové revoluce v Ostravě, která začala v Ostravském muzeu v pondělí 13. listopadu. Potrvá až do neděle 19. listopadu, ale může být i prodloužena. K vidění jsou fotografie tehdejších událostí v Ostravě, ale i tiskoviny a hesla.

Výstava k 17. listopadu v OstravěVideo: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

Výstava je určena jak veřejnosti, tak i studentům. „Od pondělí do čtvrtka bude probíhat osm lekcí se studenty – přijdou třídy z gymnázií a středních škol, ale i ze základních škol,“ sdělil autor výstavy Jiří Sochorek.

Dodal, že v přednáškové místnosti si se školáky bude povídat o období reálného socialismu, které předcházelo sametové revoluci.

„Pak se přesuneme do místnosti, kde je nainstalovaná výstava. Zde se dozvědí informace o ostravské sametové revoluci. Konkrétně o událostech od 17. listopadu 1989 až do 3. ledna 1990. Toto datum je pro Ostravu klíčový mezník, protože ji navštívil čerstvě zvolený československý prezident Václav Havel. Byla to po Praze jeho první oficiální návštěva města v republice,“ upozornil Sochorek, který v muzeu pracuje jako edukátor.

Sametová revoluce: symbol nenásilných změn i terč pochybností

17. listopad

Dodal, že prezident měl k Ostravě vřelý vztah, protože tu měl své předky – dědečka i pradědečka –, navíc byl uvězněn v ostravské heřmanické věznici.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Autor výstavy Jiří Sochorek vypráví o událostech ostravské sametové revoluce.

Ostrava jako kovárna kádrů

„Říká se, že Ostrava tehdejší revoluční události zaspala. Ale tak to není. Město mělo své specifické revoluční podhoubí. Jenže zde bylo velmi silné zastoupení Státní bezpečnosti. Tehdy v Ostravě sloužilo zhruba dvě stě příslušníků Státní bezpečnosti, což byl oproti Praze téměř dvojnásobek. O Ostravě se hovořilo jako o ocelovém srdci republiky, kovárně kádrů nebo také výkladní skříni socialismu,“ popisoval Sochorek.

Tehdejšímu disentu a odpůrcům komunistického režimu to neumožňovalo prosadit se či se více rozvíjet. „To neznamená, že zde nebyli, jen byli tišší.“

Poprvé se tak v Ostravě demonstrovalo v pondělí 20. listopadu 1989 na náměstí Lidových milicí, dnešním Masarykově náměstí. Demonstraci zorganizovali studenti Vysoké školy báňské a Pedagogické fakulty v Ostravě společně s herci ostravských divadel.

Foto: archiv Ostravského muzea, Jiří Kudělka

Do Ostravy přijel 3. ledna 1990 čerstvě zvolený československý prezident Václav Havel.

„Průlom přišel až 27. listopadu, kdy byla generální stávka. Na náměstí Lidových milicí se sešlo zhruba dvacet tisíc lidí. Studenty a herce poprvé podpořili i horníci a průmysloví dělníci. To byl zlomový okamžik,“ líčil autor výstavy s tím, že absolutním ostravským fenoménem pak je protestní demonstrace členů komunistické strany a lidových milicí, která se konala 29. listopadu.

„To už ale bylo jaksi s křížkem po funuse, protože byl zrušen klíčový článek Ústavy o vedoucí úloze komunistické strany ve společnosti,“ shrnul Sochorek.

Foto: archiv Ostravského muzea, Jiří Kudělka

Herci Karel Heřmánek a Alexej Pyško seznamují veřejnost s revolučními záměry.

Před 30 lety zemřel Alexander Dubček. „Sympatický komunista“ by se více hodil do jiné doby

Historie

Karel Kryl toužil po převratu. Nakonec ale „básník s kytarou“ zemřel zklamán

Historie

Může se vám hodit na Firmy.cz: Ostravské muzeum

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám