Hlavní obsah

Výstava obrazů Romana Brichcína

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská Galerie Art připravila zajímavý soubor obrazů malíře současné střední generace Romana Brichcína, který 28. října oslaví padesátiny. Výstava je nazvaná Roman Brichcín – neznámý a není to dáno tím, že by tu byly představeny nějaké utajené obrazy.

Článek

Autor, ač je svojí tvorbou zastoupen v řadě galerií i soukromých sbírek v Česku, Německu a Švýcarsku, nemá ani malý medailónek v trojdílné Nové encyklopedii českého výtvarného umění, kterou i s dodatky vydala před léty pražská Academia.

Zvláštní opomenutí tvorby osobitého malíře je zřejmě dáno jeho trvalým působením v Hluboké nad Vltavou v jižních Čechách. V tajemném i malebném podzámčí sní Brichcín svoje malířské imaginativní sny. Inspiruje ho jihočeská příroda jako výsek krajiny. Stromy a rostliny ve svých kompozicích poetizuje se vztahem k barevným harmoniím. Zajímají ho i dávné záhady minulosti a biblické děje.

Brichcín je nenápadný a skromný filozof

Na některých obrazech najdeme motivy jakoby sejmuté z pravěkých jeskynních svatyní nebo i náznaky otisku Kristovy tváře z turínského plátna. A stejně jako mnozí jeho generační vrstevníci i on se věnuje mezilidským vztahům, věčnému tématu vztahu muže a ženy.

Brichcín je bytostný malíř. Barva sama o sobě ho dokáže inspirovat a nastartovat jeho fantazii. V obrazech necítíme žádné rozpaky, vše působí velmi spontánně a přirozeně. Krajina se prolíná s figurou, záznamy reality se symboly. Občas v umělcově malování zazní exaltovanost pražského baroka, ale i kouzelná poetika jihočeské gotiky.

Vladimír Neubert, pořadatel výstavy, výstižně v katalogu uvádí, že Brichcín je nenápadný a skromný filozof, který svým dílem dokázal zaplnit mezeru, která v českém výtvarném umění zůstala po odchodu Jana Baucha a Josefa Jíry.

Roman Brichcín - neznámý

Roman Brichcín - neznámý Galerie Art Praha, Staroměstské náměstí do 1. listopadu,

po–pá 10–18 a so 10–17 hodin

Reklama

Související témata:

Související články

Italské Benátky patří architektuře

Mezinárodní výstava architektury se letos koná v Benátkách do 23. listopadu pojedenácté. Opět zaplnila celý areál Arsenálu a tzv. zahrad, k tomu se rozložila...

Expresivní akvarely Antonína Navrátila

Prostory Galerie A+A v Praze na Újezdě zaplnily do konce týdne rozměrné akvarely Antonína Navrátila. Autor je právník, který se k výtvarnému umění dostal jako...

Výběr článků

Načítám