Hlavní obsah

Výstava: Lodě, které plují k břehům mystických krajin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zážitek z dětství může mít zásadní vliv na život jedince. Někoho kopne kůň a až do smrti má z těchto zvířat hrůzu, jiného pokouše pes, takže začne trpět cynofobií, panickým strachem ze psů. Václav K. Killer poprvé v devíti letech uviděl v Chorvatsku mořskou hladinu. Od té doby ho živel vody doprovází, nejen jako inspirační zdroj pro jeho malířskou tvorbu.

Foto: katalog výstavy

Výstava nás přenese do doby, kdy po moři pluly lodě admirála Nelsona (HMS Victory).

Článek

Přiznal, že jej voda jako základní živel vždy fascinovala ve všech různých formách a skupenstvích. To je patrné z vystavených olejů na plátně, které je možné si prohlédnout do 31. srpna ve výstavní síni v pražském Topičově salonu.

Název expozice Mystické krajiny evokuje v návštěvnících hledání latentních významů a smyslů. Možná i třináctých komnat. Jedna z přítomných dam na vernisáži u prohlídky obrazů podotkla, že díla sice nejsou abstraktní, ale i tak se v nich dá nalézat mnoho zasutých příběhů.

Celou výstavu je možné chápat jako konfrontaci dvou tvůrčích přístupů. V tom prvním, v němž si malíř bere jako hlavní téma mystické krajiny, hledá inspirační zdroj především v surrealismu. Některá zpracování evokují výtvarný přístup malíře Josefa Lieslera.

To je případ obrazu Gotický sen (2015), na němž se fragment nějaké vertikální stavby s lomeným obloukem potápí do rozbouřených vln pod narudlou oblohou. Možná že je to zachycená zkáza Atlantidy. Podobně vyznívají i další díla, mimo jiné plátna Sloupy vědění (2017), První katedrála (2021) nebo Zhroucené království (2022).

Mezistupněm ke druhé části výstavy, která prezentuje téma lodí plujících po nekonečném oceánu, je olej na plátně Přístav v poušti (2020). Majestátní škunery v tomto případě uvázly na suchu a jako v proslulém hřbitovu slonů čekají odevzdaně na smrt.

To dílo HMS Victory (2021) už ukazuje královny moří v plné parádě. Britská řadová loď Jejího Veličenstva Victory byla roku 1805 v bitvě u Trafalgaru vlajkovou lodí viceadmirála Nelsona. V modři nebe a hladiny moře se zjevují dva majestátní trupy válečných plavidel. Jako kdyby se loď rozdvojila a jedna plula vstříc slávě a ta druhá do pekel.

Hrdě se nese na vlnách i rakouskouherská bitevní loď Babenberg bojující v první světové válce (Rakouská Belle Epoque SMS Babenberg, 2017). Ocelový kolos dává na odiv svou krásu i moc okolo plujícím lodičkám a dým z jeho komína se vsakuje do blankytně modré nebeské klenby. Za pár let se ale všechno, tak jako v životě, změní, protože vítězní Britové nechají bitevník nemilosrdně sešrotovat.

Reklama

Související témata:
Václav K. Killer

Výběr článků

Načítám